• Pregleda: 1265

Kako racionalno upravljati vodovodnim sistemima?

Kako bi razmenili iskustva i podatke o upravljanju vodosnabdevanjem, više od stotinu predstavnika preduzeća koja se bave ovom delatnošću okupili su se na Benčmarkiong konferenciji Podunavske regije u Subotici. Prvog dana potpisan je sporazum o saradnji subotičkog JKP „Vodovod i kanalizacija“ sa tri vodovodna preduzeća.
Kako racionalno upravljati vodovodnim sistemima?

Voda – jedan od najvažnijih resursa neophodnih za čovekov opstanak, a koji je zbog svoje ograničenosti i nejednake raspoređenosti često uzrok ratova. Profesor Čedo Maksimović, sa Imperijal Koledža u Velikoj Britaniji, daje predlog rešavanja problema voda u urabanim sredinama kroz „plavo-zelenu“ viziju, odnosno kako gradove rekonstruisati i graditi u budućnosti na način da budu otporni na klimatske promene, a da ujedno mnogo manje koštaju.

- To mislim da nedostaje ne samo Paliću, već svim gradovima u svetu, čak i razvijenim državama, kao što su Amerika, Francuska i Engleska, u kojoj radim i u kojoj zasigurno mogu da potvrdim da taj integralni pristup još nije zaživeo - rekao je Maksimović.

Upravo je racionalno upravljanje vodom tema koja je okupila predstavnike vodovodnih preduzeća iz Podunavske regije u Subotici sa jednim zajedničkim ciljem – da razmenom podataka i iskustava unaprede menadžment i smanje troškove, svesni da nije samo razvoj infrastrukture jedini važan za razvoj vodosnabdevanja.

- Suština ovog projekta je da svi koji su u nečemu veoma dobri i odlični, da oni koji su slabiji mogu da razmene znanja, iskustva i dobre prakse, kako bi to primenili u svom sistemu i time podigli upravljačke kapacitet, a ujedno i kapacitete koji su u vezi sa kvalitetnim pružanjem usluga stanovništvu i drugim potrošačima zbog kojih postojimo - objasnio je Petar Doroslovački, rukovodilac PR službe u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Svečano otvaranje Benčmarking konferencije Podunavskog regiona bila je prilika i da četiri vodovodna preduzeća potpišu sporazum o saradanji, i to iz Subotice, Novog Sada, Segedina i Bjeljine.

- Sporazum obuhvata jednu čvršću saradnju vodovodnih preduzeća, da se iskoriste šanse i prednosti drugih zemalja, a isto tako da razmenjujemo iskustva i unapredimo naše sisteme - obrazložila je kratko Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice.

Međunarodna Benčmarking konferencija okuplja oko 130 predstavnika vodovodnih preduzeća iz Podunavskog regiona, iz zemalja bivše Jugoslavije, susednih zemalja i Nemačke.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

3
Taraba Odgovori
Dzaba sve to slusanje i nazovimo strucno usavrsavanje kad nema ko da vam radi.....
Podsetnik
Na Paliću 2/3 vodovodne mreže čine azbestno-cementne cevi.

Dalje, sva palićka kanalizacija se u nepromenjenom, neprerađenom, neprečišćenom obliku odvodi i uliva u Ludaš.

Pored ovih nepobitnih činjenica nameće se zaključak da je ovaj skup potpuni promašaj. Kojim je većina prisutnih provela lepo neradno vreme. Neki od njih drugačije i ne umeju.
strucnjak Odgovori
I tada je mrmot zavio cokoladu....
Da nije zalosno, bilo bi smesno ko nam "upravlja" ovakvim resursima, kao sto je vodosnabdevanje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.