Komentara: 1
Pregleda: 2500
Foto

Kako pokrenuti srce? Medicinari edukovali građane na Trgu

15.10.2022. u 15:31h
Izvor: Subotica.com
U okviru akcije "Pokrenimo srce", koja je održana danas na Trgu slobode, predstavnici Službe hitne medicinske pomoći edukovali su građane o tome kako da postupe u slučaju da budu svedoci srčanog zastoja, odnosno na koji način da pomognu unesrećenom dok ne stigne hitna medicinska pomoć.
Kako pokrenuti srce? Medicinari edukovali građane na Trgu

Prilikom srčanog zastoja, osoba koja se nalazi u blizini unesrećenog momentalno poziva hitnu medicinsku pomoć i započinje spoljašnju masažu srca. Ova dva jednostavna pravila kod srčanog zastoja znače život.

Kako pokrenuti srce? Medicinari edukovali građane na Trgu

Tehnika pokretanja srca radi se na čvrstom tlu. Svaki put kada stisnemo grudni koš istiskujemo svu krv iz srca, a kada popustimo srce se ponovo puni krvlju. Tako krv unesrećenog cirkuliše, a kiseonik dospeva do mozga. Pritiska se sredina grudne kosti, brzinom od 120 stisaka u minuti, odnosno dva stiska u sekundi. Nakon 30 stisaka sledi dva uduvavanja. Postupak se ponavlja do pristizanja hitne pomoći - objašnjava Zoltan Ujhelji odgovorni urgentni tehničar u Službi hitne medicinske pomoći.

Strah je dominantan razlog zbog kog se ljudi ne usuđuju da započnu spoljašnju masažu srca kod osobe koja je doživela srčani zastoj, a stručnjaci objašnjavaju da nema mesta za strah, jer se ništa dodatno ne može zakomplikovati.

Osobi kojoj je stalo srce ništa lošije od toga ne može da se dogodi. Postoji mogućnost da se stiska brzo ili sporo ili da se ne pogodi tačka koja bi trebalo da se stiska, ali jedina greška koju možemo napraviti je da imamo mogućnost nekome da pomognemo, a da ne učinimo ništa - jasno poručuje Ujhelji.

Stručna lica danas na Gradskom trgu su edukavala građane kako da prepoznaju srčani zastoj.

Kako pokrenuti srce? Medicinari edukovali građane na Trgu

On se najčešće manifestuje naglim gubitkom svesti ili otežanim disanjem, tačnije ako osoba vapi za vazduhom, što se u žargonu kaže da diše kao riba na suvom. Takođe, mogu biti prisutni i napadi koji liče na epileptični napad - priča dr Mihaela Budimski Soldat PR Doma zdravlja i dodaje da je u tom slučaju potrebno momentalno pozvati broj 194, podesiti telefon na spikerfon i započeti masažu srca - U ovim situacijama ključnu ulogu igra vreme. Služba hitne medicinske pomoći je u borbi sa vremenom, odnosno u borbi sa komunalnim uređenjem, saobraćajem i nizom faktora utiču na to koliko nam je vremena potrebno da stignemo na lice mesta, a mozak je za 4 minute ireverzibilno oštećen. Zbog toga očevidac sopstvenim rukama pomaže unesrećenoj osobi, odnosno treba da zameni srce kako bi mozak sve vreme dobijao kiseonik, a moždane funkcije ostale očuvane.

Iako ima samo sedam godina, naš sugrađanin Maksim Tatić savladao je danas tehniku oživljavanja. Kako kaže, želeo je da sazna na koji način može pomoći osobi koja doživi srčani zastoj.

Kako pokrenuti srce? Medicinari edukovali građane na Trgu

- Kada vidimo da se neka osoba srušila na ulici, treba da pozovemo hitnu pomoć i radimo masažu srca sve dok ne dođu lekari. Prvo toj osobi podignemo bradu i proverimo da li diše, a onda stiskamo grudnu kost i ponavljamo dok ne dođe hitna pomoć koja preuzima pacijenta - objašnjava nam Maksim.

Iako statistički podaci govore da se srčani zastoj najčešće događa starijima od 65 godina i to uglavnom u kući, pravila nema. Tako je on moguć bilo kada, na bilo kom mestu i kod naizgled zdravih osoba, pa čak i kod sportista. Služba hitne medicinske pomoći, tokom nedelje, upriličila je niz edukacija na ovu temu u sportskim klubovima, školama, vatrogasnim društvima i kompanijama.

Kako pokrenuti srce? Medicinari edukovali građane na Trgu

- ŽFK "Spartak"  rado je prihvatio poziv Doma zdravlja da budemo deo akcije "Pokrenimo srce". Tehničari Službe hitne pomoći  prikazali su našim sportistima i stručnom osoblju šta se radi u slučaju srčanog zastoja. Drago mi je da je ova tema došla u sport, svedoci smo da se na sportskim manifestacijama događa da se sportista sruši na terenu, a ovo je bila dobra prilika da saznamo kako da postupimo u tim situacijama - poručio je Bojan Arsić generalni sekretar ŽFK "Spartak".

Kako pokrenuti srce? Medicinari edukovali građane na Trgu⁵⁰

Izvor: Subotica.com
Gradski trg akcija "Pokrenimo srce" Gradski trg akcija "Pokrenimo srce" Gradski trg akcija "Pokrenimo srce" Gradski trg akcija "Pokrenimo srce" Gradski trg akcija "Pokrenimo srce" Gradski trg akcija "Pokrenimo srce" Gradski trg akcija "Pokrenimo srce" Gradski trg akcija "Pokrenimo srce"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2500
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.