Komentara: 11
Pregleda: 6989

Kako će izgledati ovogodišnja turistička sezona?

20.05.2020. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Iako su u drugoj polovini maja mnogi Subotičani navikli da već pakuju kofere, ove godine turističke agencije nisu poslale nijednu grupu na letovanje u predsezoni. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, sva putovanja do kraja meseca su otkazana, a dok se putnicima savetuje da sačekaju sa odlukom o eventualnom otkazivanju aranžmana u drugoj polovini leta, Subotica i Palić se nadaju domaćim turistima.
Kako će izgledati ovogodišnja turistička sezona?

Pandemija korona virusa pogodila je mnoge privredne grane, a najteže turizam i ugostiteljstvo kojima će biti potrebno možda i najviše vremena da se oporave. Tokom vanrednog stanja nijedna turistička agencija u Subotici nije radila, a kako su svi aranžmani do 31. maja otkazani, mnoge ni danas nisu otvorile svoja vrata.

- Većina aranžmana ne samo za maj, koji su automatski otkazani, već i za jun su uglavnom otkazani, dok putovanja koja su planirana u julu, avgustu i septembru još uvek nisu. Pratimo aktuelnu epidemiološku situaciju i vidimo da sada dolazi do izvesnog poboljšanja, najavljuje se otvaranje granica i mogućnost ulaska u Srbiju i države regiona bez kovid testa, a možda će samo biti potrebno popunjavanje upitnika u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolaze, da li imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima. Ukoliko se nastavi pozitivna tendencija pada obolelih, verujemo da će jedan deo sezone moći da se spasi, prvenstveno druga polovina leta - objašnjava turistički vodič iz jedne subotičke agencije.

Kako će izgledati ovogodišnja turistička sezona?

U potrazi sa spasom, mnoge turističke agencije su se okrenule domaćem turizmu, te se u ponudi mogu naći brojni izleti po odmorištima u Srbiji. Ipak, na duge staze, to nije nešto što može da izvuče agencije iz krize, dodaje naš sagovornik.

- Okretanje domaćem tržištu je svakako nešto što može da poboljša rad ne samo turističkih agencija, već i domaćeg hotelijerstva, ugostiteljstva i destinacija za koje se putnici možda pod drugačijim okolnostima ne bi odlučili, ali to nije dugoročno rešenje za agencije. Rešenje će biti kada se epidemiološka situacija u regionu poboljša i kada se ponovo budemo osećali sigurno i budemo mogli slobodno da putujemo na more i druge destinacije na kojima putnici vole da letuju - kaže turistički vodič.

Kako će izgledati ovogodišnja turistička sezona?

Upravo se domaćim turistima najviše nadaju u Turističkoj organizaciji grada Subotice, koja se priključila nacionalnoj kampanji "Letujte u Srbiji". Nakon prošlogodišnje, rekordne turističe sezone, Subotica i Palić su u januaru i februaru zabeležili skok od 25 odsto u oba turistička parametra, ali je nakon pojave prvog slučaja zaraze, uvođenja vanrednog stanja i proglašenja epidemije, turizam utihnuo. Zbog toga će ove godine biti fokus na gostima iz Srbije, kaže direktor Aleksandar Medaković.

- Do sada je u sistem vaučera ušlo 26 privatnih smeštaja na Paliću i 6 u Subotici, što je potpuno prihvatljiv broj na našoj destinaciji. Nastavićemo da pomažemo ugostiteljima i da im pružamo informacije o tome kako i gde mogu da se prijave za vaučere, a po onome što su nam rekli, počelo je interesovanje gostiju za Palić i već sada ima nekoliko rezervacija. Naravno, ova turistička sezona je još uvek neizvesna, jer ljudi čekaju da vide kako će se razvijati situacija, da li će se uvoditi nove ili ukidati stare mere, ali ono što sada možemo da kažemo, jeste da definitivno očekujemo pretežno domaće turiste i to najviše na Paliću, dok će Subotica svakako biti uključena u ponudu svakome ko dođe na našu destinaciju - kaže Medaković.

Kako će izgledati ovogodišnja turistička sezona?

Usled aktuelne epidemiološke situacije, Vlada Srbija je 30. aprila donela Uredbu kojom se putnicima koji su već uplatili aranžmane u ovoj godini omogućava da te uplate iskoriste tokom 2021. godine, a ukoliko to ne učine, mogu da zatraže povrat novca koji će najverovatnije biti isplaćen preko osiguravajućih kuća u januaru 2022. godine. Onima koji žele ili još uvek nisu sigurni da li da putuju ovog leta, turističke agencije savetuju da pažljivo prate razvoj situacije kako u našoj, tako i u zemlji u kojoj planiraju da letuju, te da na osnovu toga donesu odluku.

- Zdravlje svima treba da bude na prvom mestu i savet je da sačekaju sa odlukom i vide kako će se razvijati epidemiološka situacija, da li će se nastaviti trend pada obolelih, da li će se granice otvoriti i šta će biti potrebno za ulazak u zemlju. Ukoliko se stvore svi uslovi koji su nephodni, a ako govorimo o državama koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju kao što su Grčka, Turska, Bugarska ili Slovenija koja je proglasila završetak epidemije, mislim da nema razloga da se ne putuje u drugoj polovini leta - poručuje turistički vodič.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 6989

Povezana vest

Povezane teme

subotičani letovanje

turističke agencije

turistička organizacija subotica

turizam

aleksandar medaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.