Komentara: 0
Pregleda: 2252

Kad bi svi bili kao Pionir

17.01.2011. u 18:15h
Izvor: RTV Yueco
Kad bi svi bili kao Pionir

Privrednici ne očekuju poboljšanje ekonomskih kretanja u zemlji u narednih tri i šest meseci, posebno u oblasti poslovne klime, industrijske proizvodnje, priliva domaćih i stranih porudžbina i cena, pokazala je analiza Instituta za tržišna istraživanja. Većina ekonomista je još pesimističnija. Međutim, ima preduzeća koja su investicionom politikom i izvoznom orijentacijom zaradila epitet najboljih u Evropi. Jedno od takvih je Pionir Subotica.

Zvanično najbolji konditor u Evropi, fabrika Pionir u Subotici, može predstavljati primer na koji način se može povećati I proizvodnja, ali I lečiti pesimizam privrednika. U protekle tri godine u mašine I opremu u Subotici uloženo je 40 miliona evra. U ovom trenutku 60% proizvodnje se izvozi, a sa 40% robe na domaćem tržištu nastaju problemi. Kako je prodati I kome naplatiti, posebno ako se zna da u kompanija ima rok plaćanja 90 dana, uz izvesna potraživanja koja se vode kao - “teško naplativa”.

U pet opština severne Bačke I gradu Subotica, Regionalna privredna komora okuplja preko 4.500 privrednih društava i preko 7.000 preduzetnika. Ukupno zapošljavaju preko 70.000 zaposlenih. Glavni napori Komore u 2011. godini biće usmereni, između ostalog, na saradnju sa bankama koja treba da dovede do jeftinijih kredita, ali I na ispunjavanje zakonskih obaveza vlade Srbije da komorski sistem mora biti uključen u izradu zakona koji se tiču privrede.

Profesorka makroekonomije na Ekonomskom fakultetu Subotica Danica Drakulić, kao I većina njenih kolega, nije tako optimistična. Protekle godine u Srbiju je uloženo 780 miliona dolara stranih direktnih investicija, a za ovu godinu se najavljuju četiri milijarde. Glavne prepreke za ovakav scenario, po njenom mišljenju, su visoka korupcija, slabe institucija I nedovršena država, a mišljenje potkrepljuje podacima da je industrija trenutno na 50% u odnosu na 89-tu, I učestvuje sa svega jednom petinom u bruto domaćem proizvodu.

Po procenama pojedinih ekonomista, naša industrija u odnosu na razvijene industrijske zemlje zaostaje od tri do pet tehnoloških generacija, odnosno od 25 do 40 godina. Potrebno je povećati I produktivnost radnika. Po podacima iz 2009. produktivnost u Srbiji je na 59% proseka produktivnosti u Evropskoj uniji ka kojoj težimo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2252
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.