Komentara: 34
Pregleda: 10085

Juče dejstvovala protivgradna odbrana, Subotica pokrivena automatizovanom zaštitom

09.06.2023. u 13:55h
Izvor: Subotica.com
Juče dejstvovala protivgradna odbrana, Subotica pokrivena automatizovanom zaštitom

Na teritoriji Subotice juče je dejstvovala protivgradna zaštita i to pretežno na jugu i zapadu našeg područja. Od ove godine, automatizovane su sve lansirne stanice i njima upravlja Radarski centar Bajša.

Od ove sezone automatizovane su i lansirne stanice u Bajmoku i Bačkim Vinogradima koje su prošle godine funkcionisale po starom sistemu. Automatizacija se pokazala kao najbolje rešenje za odbranu od grada. U Radarskom centru posmatraju se gradonosni oblaci neprestano i čim se približe našem području daje se signal automatizovanim stanicama - objašnjava član Gradskog veća, Hajnalka Bognar Pastor i podseća da je stari sistem protivgradne zaštite bio neodrživ zbog dotrajalih stanica i nedovoljnog broja strelaca - Strelci su za ovaj izuzetno odgovoran posao dobijali mesečnu naknadu od osam hiljada dinara i naravno da nije bilo dovoljno zainteresovanih. Sada, sa ovim novim sistemom maksimalno je isključen ljudski faktor, a rizik od greške sveden na minimum.

Juče dejstvovala protivgradna odbrana, Subotica pokrivena automatizovanom zaštitomOd ove godine u funkciji je svih 19 lansirnih stanica na teritoriji Subotice.

- Zbog devastirane lansirne stanice i nedostatka strelaca ranije smo imali veliku rupu oko Starog Žednika. Međutim, ovaj problem je sada prevaziđen, odnosno i ovo područje je pokriveno protivgradnom zaštitom - navodi Bognar Pastor.

Dok celokupnim sistemom protivgradne odbrane upravlja Radarski centar Bajša, Grad Subotica ima obavezu da nabavi rakete.

Prethodne godine nije dejstvovala protivgradna odbrana, tako da ima raketa na zalihama. Svakako, ove godine nam je u planu da utrošimo oko 300 hiljada dinara za nabavku dodatnih raketa - zaključuje sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 34
Pregleda: 10085
Povezane teme

protivgradna odbrana

protivgradne rakete

protivgradna zaštita

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.