Komentara: 0
Pregleda: 1894

Jubilarni 10. Arhivski dan i obeležavanje 70 godina subotičkog Arhiva

19.09.2017. u 14:26h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalni međunarodni arhivistički skup pod nazivom "Deseti subotički arhivski dan", održaće se u četvrtak, 21. septembra, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 11 časova. Tema ovogodišnjeg skupa biće "Arhivi između nauke, kulture i uprave, a posebnim programom obeležiće se i 70 godina delovanja Istorijskog arhiva Subotica.
Jubilarni 10. Arhivski dan i obeležavanje 70 godina subotičkog Arhiva

U prvim godinama nakon Drugog svetskog rata, uspostavlja se prvi organizovani vid zaštite pisane baštine, obrazovanjem Arhivskog područja za grad Suboticu i Bačkotopolski srez. Odlukom odeljenja prosvete, formirano je devet arhivskih područja u Vojvodini, a Subotičko područje se odnosilo na gradsko područje Subotice, srez Subotice i Bačke Topole. Za arhivskog rukovodioca imenovan je Blaško Vojnić Hajduk, rukovodilac Gradske biblioteke, 1947. godine, a njegovo imenovanje se uzima kao početak delovanja i rada arhivske službe na ovim prostorima. 

Tradicionalni međunarodni arhivistički skup, koji se održava po deseti put, svečano će se otvoriti u četvrtak, 21. septembra, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 11 časova. Tema ovogodišnjeg skupa biće "Arhivi između nauke, kulture i uprave, a posebnim programom obeležiće se i 70 godina delovanja Istorijskog arhiva Subotica.

Tim povodom biće predstavljena četvorojezična publikacija pod nazivom "Naših prvih 70 godina", koja na sažet, informativan i celovit način predstavlja presek rada Arhiva. Pored klasičnog knjiškog oblika, Arhiv će predstaviti i virtuelnu izložbu istog imena.

Takođe, u cilju obeležavanja 70 godina delovanja ustanove subotičkog Arhiva, doneta je odluka da se ustanovi plaketa za doprinos razvoju arhiviske struke i lokalne, odnosno zavičajne istoriografije, koja će nositi ime Gašpara Ulmera (1915 - 2002). Plakete će ove godine poneti Eržebet Apro, arhivska savetnica u penziji, dr Emil Libman i dr Deže Čuso, istraživači istorije zdravstva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1894
Povezane teme

izložba

gradska kuća

istorijski arhiv

velika većnica

arhivski dan

međunarodni arhivistički skup

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.