Komentara: 0
Pregleda: 1526

Jovandan

20.01.2009. u 07:49h
Jovandan

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Sabora svetog Jovana Krstitelja. Praznik je posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu i prethodno najavio njegov dolazak krštvavajući i okupljajući nove vernike oko potonje hrišćanske crkve.

Ovaj praznik, posvećen najbližem saradniku i bliskom rođaku Isusa Hrista, za koji se vezuje početak misije Spasitelja i početak hrišćanske propovedi, slavi se i u pravoslavnim domovina kao jedna od najčešćih srpskih slava. Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani Mesija, ali je on, koji je prepoznao Isusa slušajući njegove prve javne propovedi, rekao: "To je jagnje Božje koje uze na sebe grehe sveta."

Na pravoslavnim ikonama sveti Jovan je predstavljen sa krstastim štapom u levoj ruci i napisom - "Pokajte se, jer je blizu carstvo nebesko". Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja, a u srpskom pravoslavlju poštuje se običaj bratimljenja "po Bogu i svetom Jovanu".

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1526
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.