Komentara: 8
Pregleda: 4128

Još uvek se slavi "Dan mladosti"

25.05.2012. u 17:11h
Izvor: RTV Yueco
Dan mladosti, 25. maj koji je omladina bivše Jugoslavije nekada proslavljala kao rodjendan maršala Josipa Broza Tita, obeležen je danas širom ex Jugoslavije. Ovaj dan danas obeležavaju uglavnom one starije generacije, ili jugonostalgičari koji se rado prisećaju vremena, kada su se okupljali na stadionu JNA u Beogradu, gde su uz sportsku priredbu, Titu predavali štafetu.
Još uvek se slavi "Dan mladosti"

Štafeta mladosti je palica koja je išla kroz celu SFR Jugoslaviju i svakog 25. maja dodeljivana je tadašnjem jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu. Ovaj praznik se zvao „Dan mladosti“. Štafeta mladosti je uvedena1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao „Titova štafeta“. U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15000 potpisa omladine Šumadije. Te prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

Dan mladosti obeležen je i u Mini Jugoslaviji u Subotici gde se okupio jedan manji broj jugonostalgičara, ne samo iz Subotice nego i iz drugih krajeva Srbije.

I posle Titove smrti 1980. godine, obeležavanje Dana mladosti nastavilo se sve do 1988. godine, kada je ju ukinuo Savez Socijalističke omladine Jugoslavije. S obzirom na to da je od poslednjeg velikog obeležavanja Dana mladosti prošlo četvrt veka ne čudi što se ovaj dan danas obeležava simbolično.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4128
Povezane teme

mini jugoslavija

dan mladosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.