Komentara: 20
Pregleda: 5395

Još jedan korak ka industrijskoj zoni u Novom Žedniku

29.12.2013. u 18:27h
Izvor: SuMedija
Gradski odbor Nove Srbije ne odustaje od ideje da pomogne i podstiće realizaciju projekta izgradnje industrijske zone u Novom Žedniku. U razgovoru sa portal SuMedija, Dejan Martinović, predsednik Gradskog odbora Nove Srbije u Subotici kaže da veruje da je reč o projektu koji, uz otvaranje novih radnih mesta može da podstakne i oživljavanje stočarske i druge poljoprivredne proizvodnje u regionu Subotice.
Još jedan korak ka industrijskoj zoni u Novom Žedniku

- Maksimalno smo se angažovali da obezbedimo sredstva za nastavak radova na izgradnji kanalizacione mreže koja treba da poveže buduću industrjsku zonu u Novom Žedniku sa Pavlovačkim kanalom, gde treba da bude izgrađen prečistač otpadnih voda – kaže Dejan Martinović. - Sredinom ove nedelje Minstarstvo građevnarstva i urbanizma je izdvojilo još oko 8 miliona dinara za ovu namenu. Sredstva su, prema informaciji koju imam, već prebačena na račun lokalne samouprave pa očekujemo da se na proleće nastave radovi.

Izgradnja kolektora, koji će omogućiti priključak na kanalizaciju stanovnicima Starog i Novog Žednika, a potencijalno i Đurđina, počela je novembra 2012. godine. Sredstva u iznosu od oko 25 miliona dinara obezbedilo je tadašnje Ministarstvo za prostorno planiranje, a do kraja janura ove godine izgrađena je trasa dužine oko 4,5 kilometara. Kanalizaciona mreža je prošla kroz Stari Žednik, a sa novih osam miliona dinara trebalo bi da stigne nadomak pruge u Novom Žednku.

Kanalizaciona mreža je jedan od uslova za opstanak i razvoj ovih prigradskih naselja, podseća Martinović, a istovremeno je i preduslov za otvaranje industrijske zone u Novom Žedniku.

Planom generalne regulacije za naseljeno mesto Novi Žednik, predviđeno je da se na teritoriji ove mesne zajednice mogu stvarati radne zona „Jugoistok” (75,7 hektara), „Severoistok” (47,4 hektara) i „Jug” (13,7 hektara), odnosno poslovna zona na 8,3 hekatara. Prednosti ove lokacije za potencijalne investitore su neposredna blizina autoputa (koridor 10) i mogućnost izgradnje industrijskog koloseka, koji je naročito važan za velike proizvodne sisteme koji preferiraju jeftiniji transport vagonima, kako sirovina tako i finalnih proizvoda.

Da priča o industrijskoj zoni u Novom Žedniku nije bez osnova, potvrđuje i činjenica da je prvi potencijalni investitor, Jovan Jovanović, direktor kompanije „Jovanović i sinovi” iz Bačke Topole, aprila prošle godine potpisao sporazum o namerama sa lokalnom samoupravom koji podrazumeva izgradnju fabrike za preradu mesa od ćurki, plovki i gusaka u Novom Žedniku. Reč je o potencijalnoj investiciji vrednoj preko 4 miliona evra, koja bi uposlila oko 250 ljudi.

Zainteresovanost za ovu lokaciju je pokazao i jedan japanski investitor, jedna evropska korporacija koja traga za mestom na kojem će izgraditi veliki kargo centar, a raspituje se i još nekoliko domaćih preduzetnika.

Međutim, svi potencijalni investitori čekaju na infrastrukturu. Nastavak izgradnje kanalizacione mreže će biti još jedan korak, ali do konačnog cilja ostaje da se pređe popriličan put.

Na novom rukovodstvu Subotice je da još jednom pažljivo analizira ovaj nesumnjivo perspektivan projekat i potraži način kako da ubrza njegovu realizaciju. Pošto je u aktulenim uslovima nemoguće očekivati da lokalna samouprava iz sve manjeg budžeta izdvaja ozbiljnija sredstva za izgradnju infrastrukture, možda je jedno od mogućih rešenja da se ovaj projekat pripremi i ponudi kao model za javno-privatno partnerstvo.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 5395

Povezana vest

Povezane teme

novi žednik

industrijska zona novi žednik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.