Komentara: 25
Pregleda: 13746

Još 54 novih zaraženih virusom korona

24.03.2020. u 17:50h
Izvor: Subotica.com
U Republici Srbiji je do danas u 15 časova registrovano 54 novih pacijenata zaraženim virusom korona, što je ukupno 301 potvrđenih slučajeva COVID 19, dok je izlečeno njih petanest.
Još 54 novih zaraženih virusom korona

Od 54 nova pacijenta, 27 je u bolnici, a 21 na respiratoru sa ozbiljnim tegobama. U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do danas u 15 sati testirano je ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će se, na osnovu odluke o masovnom testiranju, testirati oni ljudi za koje epidemiolozi kažu i procene da to treba da urade, a epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević istakla je da su, pored povećanja indikacija za testiranje, i dalje mere socijalnog distanciranja i kućne izolacije osnova u borbi protiv korona virusa.

- Opredelili smo se za strategiju koja se slučajno zove masovno testiranje. Da ne misli neko da će neko da nekog juri po ulici da ga testira. Donosiće se odluka ko se testira u zavisnosti od osobe koja je pozitivna na infekciju korona virusom i njenim kontaktima -  objasnio je ministar dodajući da se iz tog razloga pripremaju domovi zdravlja, kako bi lica za koja se kaže da treba da se testiraju, mogla da odu u najbližu ustanovu.

Još 54 novih zaraženih virusom korona

Gradonačelnik Bogdan Laban danas je u ime Gradskog štaba za vanredne situacije kojim komanduje, izvestio Subotičane o trenutnom stanju na nivou Grada, u kome još uvek nema potvrđenih pacijenata zaraženih virusom COVID 19.

Kao što znate, zatvorene su pijace, kretanje u parkovima, tržni centri, kafići, restorani, teretane, obustavljen je javni prevoz. Funkcioniše samo dostava hrane. Pomažemo sve starije sugrađane koji spadaju u rizičnu kategoriju, ali i socijalno ugrožene porodice. Radimo sve što možemo, pratimo situaciju na dnevnom nivou – istakao je gradonačelnik Laban, dodajući da kontakt centra za pomoć najstarijim sugrađanima dobro funkcioniše, i da je ukupan broj poziva od trenutka formiranja  oko 1100.

Broj zahteva za pomoć upućen ka volonterima sa jučerašnjim danom  je 355, rade dve smene operatera a najčešći, gotovo jedini, zahtevi su za dostavom osnovnih životnih namirnica i lekova – kaže gradonačelnik i još jednom apeluje na sugrađane da slušaju preporuke lekara i da se o epidemiološkoj situaciji u gradu informišu putem zvaničnih kanala informisanja, a posebno da obrate na širenje dezinformacija i lažnih vesti koje se svakodnevno plasiraju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 25
Pregleda: 13746

Povezana vest

Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.