Komentara: 48
Pregleda: 7661

Javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?

01.02.2024. u 12:02h
Izvor: Subotica.com
S obzirom da Grad godišnje izdvaja 500 miliona dinara za subvencije JP „Subotica trans“, a mora da ulaže i u obnovu voznog parka jer je veliki broj vozila je star i skup za održavanje a čak trećina nije u voznom stanju, kao i u objekat autobuske stanice, Grad Subotica je odlučio da načini prve korake ka sprovođenju javno-privatnog partnerstva kako bi se kvalitet usluge prevoza podigao na viši nivo.
Javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?

Većinom glasova odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici usvojili su Odluku o pokretanju postupka određivanja modela finansiranja u cilju realizacije projekta javno- privatnog partnerstva radi obavljanja komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji Grada Subotice.

Osnova za ovu odluku je Elaborat o potrebi pokretanja javno-privatnog partnerstva za ovu delatnost. Prednost predloženog modela ogleda se, pre svega, u tome što bi dosadašnje subvencije Grada bile smanjene za oko 300 milioma dinara odnosno procenjeno je da bi za funkcionisanje delatnosti bilo dovoljno da iznos kojim Grad finansira funkcionisanje javnog gradskog i prigradskog prevoza iznosi ispod 200 miliona dinara. Koncesionar vrši investiciono ulaganje koje obuhvata investiranje u nabavku 55 potpuno novih vozila u procenjenom iznosu od oko 1,2 milijarde dinara, kao i ugalanje u sanaciju krovne konstrukcije autobuske stanice i remontnog centra u procenjenom iznosu od oko 110 miliona dinara.  Koncesionar Gradu plaća koncesionu naknadu za korišćenje objekata (autobuska stanica i remontni centar) u procenjenom iznosu od oko 10 miliona dinara godišnje.

Javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?- Cilj je da javni autobuski gradski i prigradski prevoz putnika na teritoriji grada Subotice doprinese većoj mobilnosti stanovnika, poboljšanju ekonomskog i socijalnog razvoja, povezivanju delova grada u ovom momentu i u budućnosti (povezivanje sa ostalim infrastrukturnim projektima – autobuskog prevoza sa železničkim i slično) što je preduslov za dostizanje ciljeva održivog razvoja jednog grada. Najefikasnije rešenje jeste da se predmetni projekat realizuje u skladu sa članom 8. Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, odnosno kao ugovorno JPP sa elementima koncesije, što podrazumeva da će se javnim ugovorom regulisati međusobna prava i obaveze ugovornih strana – navodi se u Elaboratu. - Osnovna ideja primene modela javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije jeste da se ova usluga poboljša i da se osigura bolji standard stanovnika ovog Grada, umanji mogućnost nastanka saobraćajnih nezgoda i obezbedi inkluzivan, bezbedan, otporan i održiv sistem prevoza. Predmetni projekat obuhvata investiranje u nova vozila, sanaciju krovne konstrukcije autobuske stanice i remontnog centra, uvođenje kontrole ulaska i izlaska putnika iz vozila, brojanja putnika u autobusima, savremenim sistemima za prodaju karata, kao i monitorima koji će služiti za obaveštavanje i informisanje građana o redu vožnje, autobuskim stajalištima i drugim informacijama.

Kako je objasnio Dejan Ljubisavljević, direktor „Subotica transa“, preduzeće se nalazi u teškom stanju.

Javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?

- Kada sam došao u „Subotica trans“ preduzeće nije imalo saobraćajnu studiju, prvi dokument koji treba da ima, vozimo po onoj iz 2009.godine. Nova studija je uradila reinžinjering linija, biće mnogo bolje povezana naselja kao što je Mali Bajmok.  U momentu kada gubimo putnike, kupuju se zglobni autobusi koji su skuplji od solo autobusa i duplo više troše i skuplji su za održavanje. Znači, imate kontradiktoran proces – gubite putnike a duplirate transportne kapacitete – objašnjava Ljubisavljević. – U 40 gradova se realizuje JPP i pokazalo se kao rešenje za nagomilane probleme. Vozni park nezadovoljava standarde, neka vozila su isključena jer ugrožavaju bezbednost građana, jednom se mora podvući crta, jer ovako imamo perpetum mobile koji radi fantastično do samouoništenja. Preduzeće nema neizmirenih dugovanja, što se tiče broja zaposlenih imamo i međumesni i međunarodni prevoz koji ne treba da radimo, nije naša obaveza, a treba drugačije da se radi.

Kako ističe Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunane delatnosti, JP „Subotica trans“ trpi posledice pandemije, skoka cene nafte, smanjenja putnika...

Javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?

- Nema govora o privatizaciji, već tražimo način održivog rešenja da zadržimo javni prevoz, da on funkcioniše, da naši građani imaju punu uslugu a da ne oppterećujemo previše budžet grada. Slično smo uradili i sa Apotekom Subotica – dodaje Vukelić. – Sada se stvaraju uslovi da se formira projektni tim, koji će na osnovu podataka pokušati da nađe model za inansiranje.

Opozicija nije podržala predlog o JPP, tvrdeći da će neke linije biti ukinute i da će opet trpeti građani.

Odluka o besplatnom boravku u vrtiću potvrđena, ostvarenje budžeta hvali i opozicija

- Prvi razlog, imali smo obećanje gradonačlnika da će do kraja 2023. godine biti rešen problem „Subotica transa“ i da neće biti izvršena privatizacija. Sada smo došli do toga da se JP „Subotica trans“ daje u koncesiju na 15 godina. U tom eleboratu je ključan uticaj na budžet grada. Do sada se daje oko 500 miliona dinara što je enormna suma a elaboratom se predviđa da će s ona smanjiti za na oko 200 milioan. Taj koncesionar bi iz budžeta dobijao toliko novca. Ne vidim motiv nekoga dauđe u posao koji je na samom startu negativan i zavisi od budžeta grad – smatra Miroslav Milojević, odbornik Pokreta za građansku Suboticu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 3 nedelje
Komentara: 48
Pregleda: 7661

Povezana vest

Povezane teme

Suboticatrans

privatizacija

privatizacija javnih preduzeća

autobuski prevoz

miroslav milojević

dejan ljubisavljević

radoslav vukelić

javno privatno partnerstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.