Komentara: 7
Pregleda: 10222

Javni uvid u nacrte planova detaljne regulacije

13.01.2017. u 23:52h
Izvor: Subotica.com
U kancelariji 202 Gradske kuće u toku je javni uvid u nacrt Plana detaljne regulacije za deo radne zone „Zorka“ severoistočno od Ulice Edvina Zdovca, Nacrt Plana detaljne regulacije za obalni pojas Ludaškog jezera, kao i Plana generalne regulacije XIII za zonu prostorne celine-dela MZ "Dudova šuma", "Novo selo", "Gat" i "Ker".
Javni uvid u nacrte planova detaljne regulacije

Javni uvid će trajati do 24. januara, do kada građani mogu dobiti informacije i  podneti pisane primedbe, koje će razmatrati Komisija za planove.

- Građani su najčešće nedovoljno zainteresovani iako smo se potrudili da obavestimo javnost o održavanju javnih uvida. Svi koji su zainteresovani da pogledaju plan mogu informacije o planu dobiti svakog radnog dana u Sekretarijatu za građevinarstvo u kancelariji 202/1. Samo ukoliko podnesu pisane primedbe mogu da prisustvuju javnoj sednici Komisije za planove, koja će biti održana 30. januara - kaže Marija Dulić, saradnica za urbanizam i urbanističke planove Sekretarijata za građevinarstvo.

Nacrt Plana generalne regulacije XIII za zonu prostorne celine-dela MZ „Dudova šuma“, „Novo selo“, „Gat“ i „Ker“, prema rečima Marije Dulić, predviđa samo minimalne korekcije regulacije određenih ulica.

- Uvidom u ovaj plan nisam utvrdila da će biti nekih drastičnih promena u odnosu na postojeće stanje. Urađeni su minimalni zahvati na korekciji regulacije određenih ulica. Svi građani mogu da dođu i vide da li je njihov objekat pogođen tim rešenjem. U skladu sa zakonom i rangom saobraćajnice koja mora imati određenu širinu, samo u neophodnim slučajevima potrebno je širiti postojeću ulicu, što podrazumeva da će u jednom trenutku doći do rušenja objekta, kad se steknu uslovi za to, da bi ta određena saobraćajnica funkcionisala u skladu sa rangom. Prilikom izgradnje novih objekata, neće moći da se postave na sadašnje mesto, već će morati da se pomere u skladu sa Planom. Na primer u Ulici Beogradski put, na delu od vatrogasaca ka Beogradu, planirana je korekcija desne strane ulice, isto tako je planirana korekcija ulica Braće Majera i Žarka Zrenjanina. U skladu sa zakonom vršila bi se eksproprijacija uz adekvatnu naknadu građanima. Savetujem zato svima da prate oglase koje dajemo u Subotičkim novinama, Mađar so-u i Hrvatskoj riječi, da iskoriste priliku i daju primedbu na plan, jer u većini slučajeva Komisija za planove prihvata primedbe ukoliko su opravdane. Ukoliko ne prihvati takođe se piše obrazloženje iz kojih razloga se primedbe ne prihvataju. Ovo je jedan od načina da se izmeni ono što nekome ne odgovara - kaže Dulić.

Javni uvid u nacrte planova detaljne regulacije

Sa druge stane, nezadovoljni građani iz MZ Dudova šuma tvrde da izmene nisu minimalne, te da se na taj način ugrožava  njihovo vlasničko pravo.

- Već smo se protivili i pisali peticiju 2013. godine, a oni rade “copy paste” tog Plana uz male kozmetičke izmene. Suština je širenje ulica, a na taj način  uzimaju nam imovinu. Prema onome što je prikazano Planom minimum 200 kuća bi se rušilo. Međutim, ostalo je prikriveno, jer postoji još mogućnost “prodora” za nove ulice, po potrebi za  gradnju što bi izazvalo dodatno rušenje i oduzimanje vlasništva građanima. U planovima se obično pominju nova blokovska naselja.  A šta je sa pravima onih, koji su u ovom delu naseljeni i koliko oni imaju prava da ostanu na svome? Žele da naprave Južni bulevar kroz Radijalac što povlači za sobom rušenje - kažu građani iz MZ Dudova šuma.

Građani mogu da preuzmu planove u elektronskom formatu sa zvaničnog sajta grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 10222
Povezane teme

plan detaljne regulacije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.