• Pregleda: 2923

Javna rasprava o statusu građevinskog zemljišta

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu.
Javna rasprava o statusu građevinskog zemljišta

Po novom nacrtu zakonu, građevinsko zemljište, koje je u statusu korišćenja upisano na lica koja su u postupku privatizacije i stečaja, moći će da pređe u pravo svojine, uz naknadu tržišne vrednosti koje zemljište ima u tom trenutku.

-  Radi se o nezavršenom poslu, koji je započet donošenjem Ustava Republike Srbije 2006. i Zakona o planiranju i izgradnji 2009. godine. Tada je počeo proces privatizacije građevinskog zemljišta, a novim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, taj postupak je obuhvatio i sve naše građane,  koji mogu steći pravo svojine na građevinskom zemljištu, osim lica koja su bila ili jesu u postupku prvatizacije, izvršnom postupku ili stečaju – objašnjava Aleksandra Damjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja I infrastructure. - Pravo na pretvaranje prava korišćenja, kao relikta socijalističke udruženja, se rešava ovimzakonom, upravo za tu kategoriju lica i po nacrtu zakona to pretvara, uz naknadu po tržišnoj vrednosti. Mnoga rešenja koja su sadržana u nacrtu zakona predstavljaju posledicu ekonomske analize do koje je ministarstvo došlo,  od ukupne površine građevinskog zemljišta, 0.80 odsto predstavlja građevinsko zemljište na kome su kao nosioci prava korištenja upisana lica iz privatizacije i stečaja.

Iako imaju primedbi, predstavnici lokalne samouprave ističu da je važno da se ovaj zakon donese. Nacrt ne obuhvata velike površine u Subotici, ali se one nalaze na atraktivnim  lokacijama.

-  Konačno je vreme da se pravo korišćenja prebaci u pravo svojine i bitno je da će se morati isplatiti naknada i da će država, odnosno lokalne samouprave konačno moći da naplate protivvrednost tog zemljišta. Takođe će se otvoriti neki ventili koji su do sada bili zatvoreni I moći će se investirati u to zemljište – istakao je gradonačelnik Jene Maglai. – Mi moramo rešiti problem centra Subotice, nama su ruke vezane jer je stav ministarstva da je sav zaštićeni prostor državna svojina i da nam država može u svakom trenutku uzeti neprokretnu imovinu. To nije u redu i ministarstvo  mora da menja svoj stav.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
exsex Odgovori
Ja ,znaci ako ne moze da se sprovede izgradnje centra grada ,onako, naci ce se resenje za to, ovako....
Realan Odgovori
"Mi moramo rešiti problem centra Subotice, nama su ruke vezane jer je stav ministarstva da je sav zaštićeni prostor državna svojina i da nam država može u svakom trenutku uzeti neprokretnu imovinu."
Znači i Maglai bi da krene u rušilački pohod,poput njegovog prethodnika Kučere pa da ostane "zapamćen" godinama i posle njegove vladavine.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.