Komentara: 14
Pregleda: 5287

Januar - "najduži" mesec u godini

08.01.2019. u 16:46h
Izvor: Subotica.com
Iako januar ima 31 dan, kad prođu praznici i svedu se računi, mnogim građanima čini se da je najduži mesec u godini. Zbog niskog standarda i malih primanja taj osećaj u našoj zemlji, kako tvrde ekonomisti, još je intenzivniji.
Januar - "najduži" mesec u godini

Po pravilu, zima pored temperaturnog, nosi sa sobom i minuse na bankovnim računima građana. Povećana potrošnja stanovništva u decembru zbog praznika i sve više oponašanje zapadnog stila života, prema rečima ekonomista, stvara "potrošačku groznicu" što predstavlja gotovo monetarni udar na kućni budžet.

- Kupovanjem božićnih poklona i "davanjem oduška" kraju jedne poslovne godine, budžeti građana značajno se prazne. Tradicionalno, januar se zbog toga smatra najdužim mesecom, jer su ovde primanja niska, kao i slaba štednja, i često se potroši mnogo više novca oko praznika od uobičajenog proseka ili onog što se planiralo - kaže prof. dr Danica Drakulić.

Već nakon praznika, mnogima sledi suočavanje sa finansijskom realnošću. Tada po pravilu, građani usporavaju potrošnju.

- Iskustva su pokazala da se ljudi vrlo elastično prilagođavaju svojim primanjima time što redukuju potrošnju ili vrše supstituciju skupljih namirnica jeftinijim, kako bi se izbegla zaduživanja. U svakom slučaju, prekomerna potrošnja uzrokovana prazničnom atmosferom značajno splasne u januaru i život izgleda mnogo skromniji, a januar finansijski sumorniji. Naravno, uvek postoji izlaz iz ovakvih ekonomskih teškoća: ili više zarađivati ili manje trošiti - savetuje prof. dr Drakulić.

Za razliku od naše zemlje, u zemljama sa visokim životnim standardom sezonski uticaji na potrošnju se ne odražavaju na kupovnu sposobnost građana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 5287
Povezane teme

danica drakulić

štednja

potrošačko društvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.