Komentara: 10
Pregleda: 3962

Izveštaj sa tribine "Preokret" u Subotici

05.12.2011. u 16:24h
Izvor: RTV Yueco
Izveštaj sa tribine "Preokret" u Subotici

U petak 2. novembra, na Otvorenom univerzitetu u Subotici održana je tribina posvećena deklaraciji „Preokret!“. Na tribini su govorili Robert Šebek, menadžer Gradskog odbora LDP Subotica, Nenand Prokić, član Predsedništva LDP i narodni poslanik, Milan Đukić, član Predsedništva SPO i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, i Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjavaca. Tribina je bila otvorena za sve zainteresovane i prisustvovalo joj je oko 60-ak posetilaca, od kojih su većina bili članovi stranaka potpisnica deklaracije Preokret!

Tribinu je otvorio Robert Šebek, menadžer Gradskog odbora LDP Subotica, osvrnuvši se na dvodecenijsku nemoć Srbije da se uredi u skladu sa vremenom i sopstvenim potrebama, počev od gazimestanskog „Ako već ne znamo da radimo, znamo da se bijemo“, do trenutnih balvana na severu Kosova. Posledice ove nemoći vide se i u katastrofalnoj neuređenosti države i u poraznim ekonomskim pokazateljima.

Nenad Prokić, član Predsedništva LDP i narodni poslanik, istakao je neorganizovanost srpske političke elite u nastojanju da održi kontrolu na severu Kosova i realnost da Srbija nije spremna da prizna ne nezavisnost, nego činjenicu potpunog odsustva Kosova i Metohije u celini i njenih institucija iz državnog i pravnog sistema Republike Srbije. Prokić je jasno naglasio potrebu hitne promene ne samo Vladine politike, nego i načina formulisanja nacionalnih interesa i sledstvene politike njihove zaštite, odgovornost za tu promenu koja je preuzeta deklaracijom „Preokret!“ i nužnost široke saradnje celog društva u evropeizaciji i modernizaciji Srbije.

Milan Đukić, član Predsedništva SPO i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, ocenio je da je deklaracija „Preokret!“ jedina nada za bolju budućnost Srbije i da je 9. decembar poslednji trenutak za Srbiju koju ona ne sme propustiti. Đukić je potvrdio opredeljenost svih stranaka potpisnica deklaracije „Preokret!“ da urade sve što je potrebno da bi Srbija postigla status kandidata za člana EU do tog datuma, između ostalog i intenzivnom unutrašnjom kampanjom, kao i na druge dogovorene načine.

Mirko Bajić, predsednik SBB, naglasio je specifičan položaj nacionalnih manjina u Srbiji, kao i njihovu potrebu da Srbija obezbedi demokratsko uređenje u kojem nema mesta za nacionalističke pritiske bilo koje vrste, čime bi se stvorili najbolji uslovi za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Bajić je istakao da ponašanje Vlade povodom tekuće krize na severu Kosova ne doprinosi ostvarenju ovog cilja, zbog čega je njegova stranka i pristupila deklaraciji „Preokret!“ kao najboljem načinu da se postigne konačni otklon Srbije od nacionalističke politike u pravcu izgradnje moderne Srbije.

Na kraju, Robert Šebek je pozvao prisutne da maksimalno prošire ideje iz deklaracije „Preokret!“ ocenivši da je Srbiji potreban istinski preokret da bi postigla cilj i 9. decembra postala kandidat za člana EU.


Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 3962
Povezane teme

srpski pokret obnove

savez bačkih bunjevaca

liberalno demokratska partija

deklaracija preokret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.