Komentara: 10
Pregleda: 3269

Izricanje alternativnih sankcija za prekršaje

27.05.2014. u 02:51h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici je do sada izrečen najveći broj kazni za izvršenje alternativnih sankcija od strane Osnovnog suda u Subotici, rečeno je na okruglom stolu koji je održan na Paliću. Tema je bila “Alternativne sankcije u prekršajnom postupku” i kako to može da se realizuje. U planu je da se umesto kazne zatvora, koja se propisu je ukoliko prekršioc nema novca da plati novčanu kaznu izreknu alterantivne sankcije u vidu društveno korisnog rada.
Izricanje alternativnih sankcija za prekršaje

U skladu sa novim Zakonom o prekršajima izricaće se i kazne rada u javnom interesu. Na primer ukoliko neko nema novaca da plati kaznu jer nije vezao pojas u visini od 5000 dinara, može da mu se izrekne kazna od pet dana rada po osam sati. Međutim, pošto je zakonom propisano da može da se izrekne 360 sati rada u javnom interesu, a na primer za oduzimanje dozvole je propisana kazna od 100 hiljada dinara, a prekršilac može da odradi 360 sati i ostalo plati u novcu.

U Prekršajnom sudu u Subotici objašnjavaju da pojedini prekršioci koji nemaju novca da plate kaznu na ovaj način mogu da vrate dug društvu. Jedan dan zatvora košta 1000 dinara, odnosno osam sati rada i na osnovu te računice će se izricati alternativne sankcije.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Prekršajnih sudova sa područja Vojvodine, predstavnici lokalne samouprave, policije, direktori javnih preduzeća i Ministarstva pravde. U Subotici javno komunalno preduzeće “Čistoća i zelenilo” i d.o.o. “Park Palić”, je potpisalo ugovor za izvršenje alternativnih sankcija.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3269
Povezane teme

Osnovni sud Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.