Komentara: 0
Pregleda: 3379

Izložbom u Subotici Miloš Šobajić počinje "turneju"

21.01.2011. u 13:09h
Izvor: RTV
Izložbom u Subotici Miloš Šobajić počinje "turneju"

Izložbom koja se danas uveče otvara u Srpskom kulturnom centru " Sveti Sava " u Subotici započinje serija od šest izložbi koje će jedan od najcenjenijih savremenih srpskim slikara Miloš Šobajić održati tokom sledećih meseci.

Šobajić je izjavio Tanjugu da će izložbom nove serije njegovih slika velikog formata, koju će otvoriti episkop bački Irinej (Bulović), otpočeti "Svetosavska nedelja". Reč je o najuglednijoj manifestaciji koju organizuje kulturni centar "Sveti Sava" u Subotici tokom koje će biti organizovan bogat kulturni program u kome učestvuju Matica srpska, umetnici iz Vojvodine, ali i regiona.

Šobajić (62) je rekao da će u izuzetnom prostoru Srpskog kulturnog centra prvi put prikazati novu seriju od 10 slika velikog formata (2,5 metara puta 2 metra) na kojima je "podloga" fotografija na kojoj interveniše raznim slikarskim tehnikama, kao i jednu skulpturu. Izložba će biti otvorena do kraja meseca. Postavka se zatim 1. marta seli u Lijež ( Francuska), a od 1. aprila biće postavljena u Muzeju umetnosti u Temišvaru , zatim u Muzeju ZKM u Karlsrueu Nemačkoj i potom u mađarskom gradu Pečuju.

Autor kataloga za izložbe nove serije slika je profesor teologije Radovan Bigović koji je motiv ljudske figure raširenih ruku protumačio kao skidanje s Krsta što je autor ocenio kao jedno od mogućih tumačenja. Šobajić je rekao da skulptura predstavlja gigantsku mušku figuru u raskoraku (5x7 metara), ali vezanih ruku i da je radi već više meseci kao portret savremenog srpskog čoveka. Zanimljiv detalj je da će se preko ove skulpture koja je obojena u belo emitovati dokumenatarni film na kome je zabeležen proces njenog stvaranja. Svoje savremenike, pa i sebe, doživljavam kao čoveka koji je sputan ali koji ipak, dugim koracima, hrli u budućnost, rekao je Šobajić.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3379
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.