Komentara: 0
Pregleda: 1006

Izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić", od sutra u Gradskom muzeju

03.08.2022. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
U Gradskom muzeju, sutra će biti otvorena izložba Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu pod nazivom "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić". Nakon svečanog otvranja, koje je zakazano za 12h, biće upriličeno i stručno vođenje kroz izložbu koju će Subotičani imati priliku da pogledaju do sredine oktobra..
Izložba "Tri međuratna plakatera - Janković, Petrov, Babić", od sutra u Gradskom muzeju

U sklopu postavke nalazi se projekcija dela likovnog opusa jednog od tri plaketara, Miloša Babića, čija se slikarska zaostavština čuva kao legat u subotičkom Gradskom muzeju, a deo vezan za delatnost na polju primenjene umetnosti u Muzeju primenjene umetnosti u prestonici. 

Međuratni period predstavlja zlatno doba umetnosti plakata, a upravo tada nastala su ostvarenja Dušana Jankovića, Mihaila S. Petrova i Miloša Babića. Ona pripadaju pionirskoj fazi ove stvaralačke discipline u Srbiji, a u svojim najboljim izdanjima predstavljaju njene vrhunce i svrstavaju se u korpus kvalitetnog evropskog plakata.

Janković, Petrov i Babić govorili su istim stvaralačkim jezikom kao njihove kolege u Parizu, Londonu, Berlinu, Beču, Budimpešti... bilo da su koristili internacionalne vokabulare ar dekoa ili deradikalizovanih avangardnih umetničkih pravaca tih stubova grafičkog dizajna 20. veka - navode iz Gradskog muzeja. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1006

Povezana vest

Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.