Komentara: 0
Pregleda: 2533

Izložba posvećena Omladinskoj umetničkoj koloniji "Čurgo" u četvrtak u Gradskom muzeju

19.12.2017. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
Izložba pod nazivom "50 godina od osnivanja Omladinske umetničke kolonije Čurgo", autorki Ljubice Vuković Dulić i dr Olge K. Ninkov, biće otvorena u četvrtak, 21. decembra, u Gradskom muzeju Subotica, s početkom u 17 časova. Izložbu će otvoriti Karolj Dudaš i Milovan Miković, uz nastup člana Kulturno umetničkog društva "Ludaš Maći" sa Ludaša.
Izložba posvećena Omladinskoj umetničkoj koloniji "Čurgo" u četvrtak u Gradskom muzeju

Na izložbi će biti predstavljen rad Omladinske umetničke kolonije "Čurgo", koja je osnovana u Čurgou, na obali Ludoškog jezera, postojala je od 1967. do 1973. godine. Izložbom je obuhvaćeno četrdeset slika i crteža članova kolonije Šandora Toroka i Ištvana Tereka, dvojice osnivača, te Mikloša Biroa, Hunora Đurkoviča, Janoša Mađara, Šandora Kerekeša, Tibora Petrika, Andraša Šiškovskog i Ištvana Žakija iz vremena njenog rada, kao i dokumentarne fotografije Lasla Dormana i štampanu građu.

Deo eksponata je iz privatnog vlasništva, a drugi deo iz fonda Gradskog muzeja Subotica, Gradskog muzeja u Senti i Savremene galerije Subotica. Izložba je propraćena i katalogom sa studijom autorki izložbe, Ljubice Vuković Dulić i dr Olge K. Ninkov, te daje prikaz istorije ove umetničke asocijacije, kao i grupe iz koje je nastala i kojoj se 1978. godine pridružio i Đerđ Boroš.

Omladinska umetnička kolonija "Čurgo" potekla je iz Tribine mladih i imala je razgranatu izlagačku delatnost i van gradskih sredina, te etabliranih galerija, naročito 1968. i 1969. godine. "Čurgo" je bila prva omladinska likovna kolonija i prva kolonija u Subotici i užoj okolini, koja je trajala duži period.

"Čurgo" nije imala definisan određeni likovni program, osim ideje o potpunoj slobodi likovnog izražavanja, što se odrazilo i u različitim stilskim izrazima od realizma, enformela, pop-arta, nadrealizma do apstrakcije, ali pretežno u klasičnoj formi slikarstva i grafike. Balint Sombati, jedan od članova subotičke konceptualne grupe "Bosch+Bosch", sa kojom je kolonija uporedo postojala od avgusta 1969. godine, smatra da je jedan od najvažnijih trenutaka u aktivnosti "Čurgo"-a u vaskrsavanju duha zajedništva, koja je širom sveta pustila koren u smernicama generacije Vudstoka, hipi društva i andergraund kulture. 

Izložba Gradskog muzeja Subotica biće otvorena i tokom februara sledeće godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2533
Povezane teme

gradski muzej

izložba

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.