• Pregleda: 1193

Izložba posvećena Deši Abelu

Povodom obeležavanja 10 godina od smrti novinara, književnika i filozofa Abela Dešija, danas je u kataloškoj sobi Gradske biblioteke otvorena izložba posvećena životu i radu našeg sugrađanina.
Izložba posvećena Deši Abelu

Izložba posvećena Abelu Dešiju donosi podsećanje na život čoveka koji je imao izuzetno uzbudljivu ličnu i profesionalnu karijeru. Pisao je književne, publicističke i filozofske radove, a svojom socijalnom energijom, obeležio je intelektualni život našeg grada sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

- Abel Deši je bio, između ostalog, i bibliofil. Njegova velika i bogata zbirka knjiga, delom je završila u Gradskoj biblioteci, a delom na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i širom prostora bivše Jugoslavije, tako i u Mađarskoj i u drugim zemljama. Mnogi ljudi se sa veoma lepim uspomenama sećaju Abela Dešija, koji je pokretao niz različitih kulturno-društvenih i filozofskih inicijativa i, kao što ova izložba pokazuje, vodio jedan vanredno zanimljiv intelektualni život - rekao je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke Subotica.

Iza Abela Dešija ostala je prilično velika zbirka rukopisa. U pitanju je ogromna arhivska građa, koju će stručnjaci iz Gradske biblioteke u narednom periodu istražiti.

- Ono što bih posebno istakao, jeste njegova korespondencija uglavnom sa ljudima koji su pripadali samom vrhu svetske sociologije i filozofije, kao što je Đerđ Lukač i mnogi drugi. Čini mi se da će doprinos istraživanju ostavštine Abela Dešija biti ne samo obaveza Subotice, nego i drugih ustanova i institucija koje istražuju filozofsko i sociološko nasleđe - dodao je Rokvić.

Abel Deši rođen je 1929, preminuo 2008. godine, a desetogodišnjica smrti bila je povod za sećanje na njegov život i stvaralaštvo. Ovom izložbom, Gradska biblioteka je pokrenula ciklus omaža prema znamenitim sugrađanima koji više nisu među nama, kako bi sećanja na njih uvek živela.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.