Komentara: 0
Pregleda: 1329

Izložba "Književnička četa" večeras u "Skladištu"

06.10.2021. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Izložba "Književnička četa" večeras u "Skladištu"

Izložba dokumenata i fotografija ruskih pisaca u Otadžbinskom ratu, povodom 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu i Dana grada Subotice, održaće se od 6. do 10. oktobra. Otvaranje je večeras u 19 časova.

- Obično je stvaralački put vodio od novinarstva ka književnosti, ali sa „četom pisaca” sve je bilo drugačije - rat je primorao književnike da postanu novinari. Ugledanjem na glavnog urednika novina „Krasnaja zvezda” Davida Ortenberga razvila se praksa uključivanja pisaca u novinarski rad. Među ratnim dopisnicima tih godina bili su Konstantin Simonov, Andrej Platonov, Vasilij Grosman, Aleksandar Bek, Mihail Šolohov, Olga Bergoljc, Vsevolod Višnjevski, Ilja Erenburg i mnogi drugi - navode organizatori izložbe.

Izložba je posvećena četi pisaca, ali u širem značenju tih reči. U okvire ove izložbe neće ući samo onih 80 pisaca koji su se u jesen 1941. godine uputili na ratište da brane Moskvu, nego i svi sovjetski pisci, koji su se borili za otadžbinu sa perom u rukama, a neretko i mitraljezom, pisci koji su pružali otpor gebelsovoj propagandi, koji su ostavili svoje rodne kuće i porodice, kako bi završili u evakuaciji, koji su poginuli pred Moskvom, Staljingradom ili Kenigsbergom, pisci koji su se smrzavali u opkoljenom Lenjingradu i oni, koji su došli do Berlina, kako bi videli trijumf i posvedočili pobedi sovjetskih trupa.

- Na desetine novina je svakodnevno objavljivalo sovjetskim građanima najnovija dešavanja. Špalte novih brojeva novina „Pravda” svake noći dostavljane su u opkoljeni Lenjingrad, kako bi njegovi stanovnici mogli da pročitaju novi broj u isto vreme, kada i Moskovljani. Svaki dan u Moskvi, Lenjingradu i Samari bili su lepljeni plakati „Okna TASS”, putem radija je prenošen pregled premeštanja sovjetskih i protivničkih trupa, frontovske redakcije novina su puštale u etar i štampu brojeve u terenskim uslovima - dodaju organizatori. - Hiljade reportaža, beležaka, obraćanja i proglasa činili su celovitu informacionu sliku, koja je podizala borbeni duh boraca, ali i običnih ljudi. U delima nastalim krajem četrdesetih godina i posvećenim Velikom otadžbinskom ratu, još uvek se mogla čuti radost pobede. Već kroz nekoliko godina (pedesetih godina dvadesetog veka) u delima radost zamenjuju tuga i zamišljenost. U novim pripovetkama i romanima o ratu na prvom mestu nije pobeda nad neprijateljem, već sam vojnik, njegova svakodnevica, njegov unutrašnji svet.

Izložbu su priredili Društvo novinara Vojvodine, Memorijal - međunarodni centar za očuvanje i istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa istočne Evrope, Besmrtni puk i Ruski dom iz Beograda.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1329
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.