Komentara: 0
Pregleda: 845

Izložba "Gestovi gradske svakodnevice" u Savremenoj galeriji

07.04.2021. u 12:24h
Izvor: Subotica.com
Izložba "Gestovi gradske svakodnevice" subotičkog autora Aleksandra Botića biće otvorena u petak, 9. aprila, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 12 časova. Postavku prati ilustrovani katalog sa tekstom Nele Tonković, koja je kustoskinja izložbe.
Izložba "Gestovi gradske svakodnevice" u Savremenoj galeriji

Izložba "Gestovi gradske svakodnevice" predstavlja publici najnoviji ciklus grafika Aleksandra Botića, grafičara i profesora novosadske Akademije umetnosti. Ona je ujedno i Botićev doktorski rad, koji je odbranio prošle godine.

- "Gestovi gradske svakodnevice", čija celina je sastavljena od 15 grafičkih listova velikog formata u tehnici sitoštampe, posmatračima približavaju Botićev umetnički postupak koji svoje podsticaje pronalazi u prizorima tragova gradskog svakodnevnog života. Autor, kroz istraživanje likovnih fenomena i različitih pojava iz gradskog okruženja, stvara grafike koji transponuju ove podsticaje u autentične likovne forme. U obraćanju pažnje na često zanemarene detalje urbanog prostora, poput tragova guma od kočenja, mrlja nastalih slivanjem boje sa kanti farbe ostavljenih na betonu, linija "zakrpa" vidljivih posle popravki asfalta, bačenih, pa zalepljenih žvakaćih guma na trotoaru, Aleksandar Botić stvara svet u kojem se svi ovi znakovi spajaju i postaju vidljivi kroz pažljivi pogled umetnika. Na taj način, njegove grafike postaju zapisi o životu grada i životu u gradu - navode iz Savremene galerije Subotica.

Aleksandar Botić je rođen 1972. godine u Subotici. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1996. godine, gde je 2002. završio i postdiplomske studije grafike kod profesora Živka Đaka. Doktorske studije umetnosti okončao je 2020. godine pod mentorstvom profesora Radovana Jandrića, a danas radi kao vanredni profesor Departmana likovnih umetnosti. Dobitnik je nekoliko nagrada, a do sada je samostalno izlagao u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, Kraljevu, Somboru, Banja Luci (BiH) i Estergomu (Mađarska), kao i na više od 130 značajnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Iz Savremene galerije poručuju da će tokom trajanja izložbe biti organizovani i prateći programi, koje će blagovremeno najaviti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 845
Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.