Komentara: 17
Pregleda: 4536
Video
Foto

Izlov babuški iz Palićkog jezera nastavljen i ove godine

24.02.2022. u 13:05h
Izvor: Subotica.com
I ove godine nastavljena je kampanja selektivnog izlova ribe u jezeru Palić, koja se sprovodi u okviru projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš".
Izlov babuški iz Palićkog jezera nastavljen i ove godine

Selektivni izlov ribe ove godine počeo je početkom meseca. Od tada je, iz 4. sektora, izlovljeno oko 20 tona invazivne ribe, pre svega babuške. Iz JP "Palić-Ludaš" navode da planiraju još jedan krug izlova ove godine. 

- Prvi krug izlova završavamo 28. februara, a naredni krug će biti u septembru. Od kada radimo selektivni izlov, izvađeno je oko 200 tona invazivne ribe. Osim izlova, vrši se i poribljavanje sa plemenitim vrstama. Prošle godine smo radili poribljavanje sa somovima i oni su se lepo primili - objašnjava Marta Dobo, direktorka JP "Palić Ludaš".

Izlov babuški iz Palićkog jezera nastavljen i ove godine

Iz ovog preduzeća podsećaju da je cilj selektivnog izlova i poribljavanja da se poboljša kvalitet ribljeg fonda, odnosno da u Palićkom jezeru dominiraju domaće vrste. 

- U ovim mrežama nađu se i poželjne vrste poput šarana, smuđa, pa i štuke, ove vrste naravno vraćamo u jezero. To što ih ima u jezeru je dobar znak, ali one su sada u manjim količinama. Zato se i radi poribljavanje, a ove godine u planu je da se, osim sa somom, radi poribljavanje i drugim vrstama. Želimo da poribljavamo u svim sektorima jezera Palić, kao i u Ludaškom jezeru - kaže Tamaš Vinko, stručni saradnik JP "Palić-Ludaš".

Izlov babuški iz Palićkog jezera nastavljen i ove godine

Ove aktivnosti sprovode se u okviru projekta "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš" koji se nalazi u krajnjoj fazi.

- Sve planirane investicije su u najvećoj meri završene i predate upravljačima. Ove godine preostalo je da se odradi još jedna kampanja selektivnog izlova, a iskoristićemo ovo vreme i da optimizujemo rad svih sistema koji su izgrađeni - napominje Marko Stojčić, stručni konsultant projekta. 

Izlov babuški iz Palićkog jezera nastavljen i ove godine

Uporedo sa tim, nastavja se i praćenje parametara vode u jezeru. Prema rečima Stojčića već se može videti poboljšanje ovih parametara. 

- Procenjeno vreme zadržavanja vode u Palićkom jezeru je oko 9 meseci, zato je potrebno sačekati neko vreme da se vidi pun uticaj svih mera koje su sprovođene. Zavod za javno zdravlje na mesečnom nivou vrši monitoring  i mi smo zadovoljni sa onim parametrima koji se prate, tako da je poboljšanje već uočljivo

Da je poboljšanje uočljivo potvrđuju i iz JP "Palić-Ludaš".

- Korisnici vodene površine, odnosno pecaroši, veslači i jedriličari nam kažu da je očigledno poboljšanje vode. Svakako, radićemo i zvaničan monitoring gde ćemo dobiti precizne podatke o stanju jezera. U svakom slučaju može se reći da je već vidljivo da se voda poboljšava, naravno u 4. sektoru još nije tako bistra kao u 1. i 2. gde je čak i providna - kaže Dobo.

Izlov babuški iz Palićkog jezera nastavljen i ove godine

Sagovornici objašnjavaju da je primarni cilj projekta zaštita biodiverziteta.

- Mi kao jednu od nuspojava svakako očekujemo da će jezero imati takav kvalitet da se vrati kupačima. Međutim, to nije direktan cilj ovog projekta, već je cilj zaštita biološke različitosti - završava Stojčić.

Izvor: Subotica.com
Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 4536
Povezane teme

palić

Palćko jezero

jezero palić

palićko jezero

marta dobo

jp palić ludaš

izlov ribe

izlovljavanje ribe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.