Komentara: 26
Pregleda: 8446
Foto

U Palićko jezero pušteno 150 kilograma soma

21.12.2021. u 13:53h
Izvor: Subotica.com
U Palićko jezero pušteno 150 kilograma soma

Na istočnoj obali IV sektora Palićkog jezera, posle više od deset godina, u vodu je pušteno oko 150 kilograma soma. Ovim je počela akcija poribljavanja jezera, koju realizuje JP "Palić-Ludaš" u cilju obogaćivanja ribljeg fonda.

- Jedinke soma puštene su na tri lokacije IV sektora, gde će biti zabrana pecanja, kako bi pomogli ribama da se odomaće u tom prostoru. Planirali smo više vrsta riba, ali sadašnja ponuda na tržištu nam je samo ovo dozvolila - kaže Marta Dobo, direktorka JP "Palić-Ludaš". - Iduće godine nastavljamo selektivni izlov, kao i poribljavanje.

Kako objašnjava Vinko Tamaš, stručni saradnik u ovom preduzeću, cilj je da se obogati fond, jer se selektivnim izlovom videlo da postoje i druge vrste riba osim invazivnih, ali ne u meri koja je dovoljna u jezerima.

- Imali smo u planu i štuku i smuđa, ali smo malo zakasnili, tako da ćemo znati za ubuduće. Cilj je da se na prirodan način smanji brojnost invazivne vrste babuške i pokazaće se koliko je bila uspešna aktivnost - objašnjava Tamaš. - Tokom selektivnog izlova, videli smo da som može da opstane, videćemo da li može da se mresti, ali ćemo raditi i na poboljšanju ekosistema i biovegetacije, koja je takođe jako važna.

Poribljavanje Palićkog jezera podržala je i Gradska uprava, a po rečima Hajnalke Bognar Pastor, članice Gradskog veća zadužene za oblast poljoprivrede, podržaće i ostale aktivnosti.

- Gradsko rukovodstvo pažljivo prati dešavanja oko Palićkog i Ludaškog jezera. Zato ćemo podržati sve aktivnosti koje se ovde dešavaju. Životna sredina i poljoprivreda su povezani i važno je da imamo informacije kako bi reagovali i pomogli - ističe Bognar Pastor.

Za realizaciju svojih aktivnosti JP "Palić-Ludaš" naredne godine može da računa na 98 miliona dinara.

- Uz selektivan izlov, sada se radi i na poribljavanju, što je pokazatelj pozitivnog ishoda "Ecolakus" projekta koji je finansirala KfW banka. Pratimo rad naših javnih preduzeća i lokalna samouprava će pomoći gde god je potrebno - poručila je Čila Goli, članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja. - U budžetu za narednu godinu predviđeno je 70 miliona dinara, kroz Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, za poljočuvarsku službu, održavanje životne sredine, edukaciju, dok će u Sekretarijatu za komunalne delatnosti dodatnih 28 miliona dinara za čistoću u zaštićenom području i zelene površine.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 8446
Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

kvalitet vode u paliću

kvalitet vode palićko jezero

marta dobo

jp palić ludaš

čila goli

hajnalka bognar pastor

poboljšanje kvaliteta vode palićkog jezera

poribljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.