Komentara: 26
Pregleda: 8991
Foto

U Palićko jezero pušteno 150 kilograma soma

21.12.2021. u 14:53h
Izvor: Subotica.com
U Palićko jezero pušteno 150 kilograma soma

Na istočnoj obali IV sektora Palićkog jezera, posle više od deset godina, u vodu je pušteno oko 150 kilograma soma. Ovim je počela akcija poribljavanja jezera, koju realizuje JP "Palić-Ludaš" u cilju obogaćivanja ribljeg fonda.

- Jedinke soma puštene su na tri lokacije IV sektora, gde će biti zabrana pecanja, kako bi pomogli ribama da se odomaće u tom prostoru. Planirali smo više vrsta riba, ali sadašnja ponuda na tržištu nam je samo ovo dozvolila - kaže Marta Dobo, direktorka JP "Palić-Ludaš". - Iduće godine nastavljamo selektivni izlov, kao i poribljavanje.

U Palićko jezero pušteno 150 kilograma somaKako objašnjava Vinko Tamaš, stručni saradnik u ovom preduzeću, cilj je da se obogati fond, jer se selektivnim izlovom videlo da postoje i druge vrste riba osim invazivnih, ali ne u meri koja je dovoljna u jezerima.

- Imali smo u planu i štuku i smuđa, ali smo malo zakasnili, tako da ćemo znati za ubuduće. Cilj je da se na prirodan način smanji brojnost invazivne vrste babuške i pokazaće se koliko je bila uspešna aktivnost - objašnjava Tamaš. - Tokom selektivnog izlova, videli smo da som može da opstane, videćemo da li može da se mresti, ali ćemo raditi i na poboljšanju ekosistema i biovegetacije, koja je takođe jako važna.

U Palićko jezero pušteno 150 kilograma soma

U Palićko jezero pušteno 150 kilograma soma

Poribljavanje Palićkog jezera podržala je i Gradska uprava, a po rečima Hajnalke Bognar Pastor, članice Gradskog veća zadužene za oblast poljoprivrede, podržaće i ostale aktivnosti.

- Gradsko rukovodstvo pažljivo prati dešavanja oko Palićkog i Ludaškog jezera. Zato ćemo podržati sve aktivnosti koje se ovde dešavaju. Životna sredina i poljoprivreda su povezani i važno je da imamo informacije kako bi reagovali i pomogli - ističe Bognar Pastor.

U Palićko jezero pušteno 150 kilograma somaZa realizaciju svojih aktivnosti JP "Palić-Ludaš" naredne godine može da računa na 98 miliona dinara.

- Uz selektivan izlov, sada se radi i na poribljavanju, što je pokazatelj pozitivnog ishoda "Ecolakus" projekta koji je finansirala KfW banka. Pratimo rad naših javnih preduzeća i lokalna samouprava će pomoći gde god je potrebno - poručila je Čila Goli, članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja. - U budžetu za narednu godinu predviđeno je 70 miliona dinara, kroz Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, za poljočuvarsku službu, održavanje životne sredine, edukaciju, dok će u Sekretarijatu za komunalne delatnosti dodatnih 28 miliona dinara za čistoću u zaštićenom području i zelene površine.

U Palićko jezero pušteno 150 kilograma soma

Izvor: Subotica.com
Obilazak povodom početka poribljavanja Palićkog jezera Obilazak povodom početka poribljavanja Palićkog jezera Obilazak povodom početka poribljavanja Palićkog jezera Obilazak povodom početka poribljavanja Palićkog jezera Obilazak povodom početka poribljavanja Palićkog jezera Obilazak povodom početka poribljavanja Palićkog jezera Obilazak povodom početka poribljavanja Palićkog jezera Obilazak povodom početka poribljavanja Palićkog jezera
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 8991
Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

kvalitet vode u paliću

kvalitet vode palićko jezero

marta dobo

jp palić ludaš

čila goli

hajnalka bognar pastor

poboljšanje kvaliteta vode palićkog jezera

poribljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.