Komentara: 55
Pregleda: 14238

Izdaje se centar grada

25.07.2013. u 11:49h
Trend razduživanja poslovnih prostora u užem centru grada se nastavlja. Svakim danom sve više je onih koji uz svu dobru volju, znanje i skroman kapital ne mogu da se izbore sa određenim nametima u svojim preduzetničkim poduhvatima, pa tako sve je više vlasnika nekretnina koji traže nove zakupce...
Izdaje se centar grada

Samo u užem centru grada "zjape" na desetine poslovnih prostora - neki se vidno izdaju, a neki su jednostavno prazni i nije jednostavno doći do njihovih vlasnika. Poslovni centri u sporednim ulicama, nekada vrlo popularni za izdavanje, danas mahom "vrište" za novim zakupcima.

Poslovni prostori se neretko pokušavaju izdati po veoma nerealnim tržišnim cenama, ali kada krene proces pregovaranja vrlo često se značajno obori cena. Imali smo prilike da se uverimo i da neki vlasnici izdaju svoje prostore samo da bi neko drugi pokrivao tekuće troškove, koji nisu nimalo zanemarljivi, a neki su spremni i za razne kombinacije, robno - uslužnu kompenzaciju. Zajedničko za većinu je da svoje prostore uglavnom ne izdaju na period duži od godinu dana.

Cene nekretnina su takođe u trendu opadanja, ali zato centar grada pokušava tvrdoglavo da naplati neku cifru koja nije ekonomski isplativa za većinu potencijalnih preduzetnika.

Izdaje se centar grada

Sa jedne strane tu je ta većina privatnih poslovnih prostora koji čekaju svoje zakupce, a sa druge su veliki objekti tipa "beograđanka" i "Dom vojske" koji imaju nerešene imovinsko - pravne odnose pa uz očiglednu zapuštenost u strogom centru grada takvim svojim stanjem doprinose još lošijem vizuelnom utisku o užem centru grada. Da li je neko mogao, da li može danas, recimo, da neko , uz određenu klauzulu, privremeno preuzme brigu za ove objekte u zamenu za radni prostor?

Centrom grada apsolutno dominiraju banke i kockarnice, dok su ugostiteljski objekti, nekada glavno obeležje i duša subotičkog korza, potisnuti u neke sporedne ulice.

Izdaje se centar grada

U našem gradu i pored određenih aktivnosti lokalne samouprave dominira nezaposlenost i hod u "leru", ponajviše kod onih mladih, radno najsposobnijih pojedinaca  - ta populacija luta bez smera i cilja, u nadi da će ih nešto iznenaditi i da će imati prilike da zarade svoje hleb. U međuvremenu tu su igre na sreću i banke za nedozvoljeni minus, kredite i druga zaduživanja.

Podsticanje preduzetništva

Da li Grad može ili želi da reaguje na sve teže socijalno stanje određenim podsticajnim merama i da afirmiše preduzetnički duh? da za početak dâ pod određenim stimulativnim uslovima ponudi svoje (gradske) poslovne prostore, kojih ima mnogo neizdatih i koji su ponovo popisani pre nešto manje od godinu dana kada je državna revizorska komisija analizirala rad i poslovanje Gradske uprave. Da li može da se formira stručna grupa koja bi pokušala da nađe neki zajednički jezik sa privatnicima u cilju obostranog zadovoljstva?

Da li u cilju smanjivanja nezaposlenosti jedna od mera mogu da budu određene olakšice (stimulacije) za sve one koji imaju ozbiljan i relativno dugoročan plan, viziju i koji imaju potencijal da u nekom doglednom vremenskom periodu zapošljavaju nove radnike i pokušaju da podignu privredu iz ambisa u kojem se već duže vreme nalazi.

Izdaje se centar grada

Izdaje se centar grada

Napušteni centar grada Napušteni centar grada Napušteni centar grada Napušteni centar grada Napušteni centar grada Napušteni centar grada Napušteni centar grada Napušteni centar grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 55
Pregleda: 14238

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.