• Pregleda: 2790

Izbori za nacionalne savete 4. novembra

U Srbiji skoro 13 odsto od ukupnog broja stanovništva čine nacionalne manjine. Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine. Izbori za nacionalne saveta održavaju se 4. novembra, a biraju 22 manjinske zajednice.
Izbori za nacionalne savete 4. novembra

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branko Ružić, raspisao je juče izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar. Nacionalni saveti su tela koja najefikasnije ostvaruju Ustavom garantovana manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.

Uslov za neposredne izbore ispunilo je 18 nacionalnih manjina (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), dok su četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektorske skupštine.

- Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma. Po preseku stanja 15. avgusta skoro 475.000 naših građana je upisano u poseban birački spisak - rekao je Ružić.

Ministar je još jednom pozvao sve građane pripadnike manjina koji žive u Srbiji da iskoriste biračko pravo i da se upišu u poseban birački spisak.

Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnica i pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri. Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta. Zahtev se podnosi prema mestu prebivalšsta ili mestu boravišta za interno raseljena lica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Dragan Odgovori
Koliko je "velikih" Srba "branilaca naroda" prebeglo u koliko nacionalnih manjina? Ko je izdajnik i strani plaćenik? Ko je demagog i prodavac magle? Ko se krije iza nacionalizma, poslednjeg utočišta hulja?
Lajco S Odgovori
Gledajte pa opet glasajte za Josipu Ivankovic da nas pokopa do kraja
bunjevac Odgovori
Ja znam da mi Bunjevci više nećemo glasati za Mirka.
Jedino ako on ne donese 700-800 glasova iz Bačke palanke.
Boa
Ja znam da ce svaki novokomponovani hrvat pozaliti sto je uzeo kune i hr.pasos i vratiti se svom rodu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.