Komentara: 1
Pregleda: 1269

Izbalansirana ishrana i u vreme praznika

19.12.2023. u 11:25h
Izvor: Subotica.com
Proslave praznika ne bi trebalo da porazumevaju preobilne obroke, obroke u kasnim večernjim satima, preterivanje u jelu i piću, preskakanje obroka i gladovanje, odnosno "čuvanje" za praznični trpezu, kao ni predugo sedenje, objašnjavaju lekari pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike.
Izbalansirana ishrana i u vreme praznika

Iahrana u vreme praznika treba da bude izbalansirana, baš kao i tokom cele godine, ističe dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

To podrazumeva da jedemo umereno, dovoljno, polako i da svesno biramo šta ćemo pojesti. Poseban oprez se savetuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima koji treba redovno da koriste svoje lekove i u vreme praznika i da se pridržavaju saveta svog lekara u vezi sa ishranom - ističe dr Kosić Bibić.

Izbalansirana ishrana i u vreme praznikaPraznična trpeza treba da bude bogata, raznovrsna i sa obiljem zdravih namirnica, savetuju lekari. 

- Meso je glavni sastojak praznične trpeze pa treba da biramo posna mesa (ćuretina ili riba) uz dodatak proteina biljnog porekla (pasulj, leblebije, sočivo...). Peciva i hleb treba priremati u kombinaciji sa integralnim brašnom, a za pripremu obroka preporučuje se obilje povrća u različitim kombinacijama (sveže, iz turšije li kao varivo i čorba). Slatkiši su svakako nezaobilazan deo praznične trpeze, a predlog je da se pripremaju neke voćne kombinacije. Nikako ne treba zaboraviti na sveže voće, naročito južno koje obiluje vitaminom C i jača imunitet - priča sagovornica - Svakako se savetuje meren unos masnih mesa, pečenja i salata sa masnim prelivima, kao što su majonez i pavlaka. Decu treba učiti da umereno unose slatkiše poput čokolada, bombona i drugih konditorskih proizvoda. Dovoljan unos tečnosti, naročito vode je nešto na šta ne smemo zaboraviti ni tokom praznika. Topli čajevi, ceđeni sokovi i kompoti od sušenog voća su takođe odličan izbor. Prilikom konzumiranja alkohola treba biti umeren, a to podrazumeva jednu do dve čaše vine.

Fizička aktivnost se podrazumeva i tokom prazničnih dana, a slobodni dani su idelana prilika za šetnje sa porodicom i prijateljima.

Zajednička šetnja, klizanje ili plivanje pozitivno deluju na metalno zdravlje - podsećaju lekari - Treba naći vremena i za sebe, a npr. slušanje muzike i čitanje opuštaju i podižu raspoloženje. Praznične dane valja iskoristiti i za spavanje, jer kvalitetan odmor i san regenerišu ćelije. Dnevno nekoliko minuta dremke može smanjiti stres, pomoći srčanoj funkciji i poboljšati koncentraciju i pamćenje. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 1269
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

novogodišnji praznici

nada kosić bibić

pravilna ishrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.