Komentara: 13
Pregleda: 9141

Ispovest Subotičanina koji sa HIV-om živi 20 godina: I prijatelji su bežali od mene

22.04.2014. u 15:08h
Izvor: Blic
Boris Kovačić (47) je 2001. godine saznao da je HIV pozitivan i da je bolest u poodmakloj fazi jer se inficirao najverovatnije sedam do deset godina pre otkrivanja.
Ispovest Subotičanina koji sa HIV-om živi 20 godina: I prijatelji su bežali od mene

Posle višegodišnje izolacije, 2007. godine život medicinskog radnika u invalidskoj penziji, sada predsednika Udruženja „Stav+“ i Unije organizacija u Srbiji koje se bave zaštitom ljudi koji žive sa HIV-om, počeo je da se menja nabolje.

- Zbog ranijih seksualnih odnosa bez zaštite, sa osobom s kojom i danas živim otišao sam na testiranje. Samo je moj rezultat bio pozitivan. Nisam imao nikakave simptome, ali mi je infektolog rekao da odmah moram početi terapiju jer mi je imunosistem bio veoma loš - objašnjava Kovačić.

Imao je podršku porodice, ali kada je u bolnici gde je radio rekao rukovodiocima da je HIV pozitivan, izmešten je iz operacione sale, što je bio početak premeštanja s jednog na drugo radno mesto iako je imao preporuku Svetske zdravstvene organizacije i infektologa da može da radi uz povećanu opreznost.

- Pojedine kolege nisu htele da piju kafu sa mnom, pitali su zašto nemam posebnu šolju. Kada sam se poverio prijateljima, mnogi od njih mi se nikada više nisu javili. Na druženjima bih jedini dobio plastičnu čašu, a kap koja ju je prelila bilo je kada je koleginica iz arhiva rekla da će dati otkaz ukoliko bude radila sa mnom. Podneo sam zahtev za penziju i živeo u izolaciji, okružen jedino ljudima za koje sam znao da me neće povrediti.

Oboleli nemaju podršku
- Grad Subotica nije podržala nijedan projekat podrške ljudima koji žive s HIV-om, osim u malim novčanim iznosima za kampanje. Pozvan sam na međunarodnu konferenciju, ali neću otići jer me je sramota da kažem da me moj grad ne podržava. Lokalna samouprava nam je dala na korišćenje kancelariju, ali pod kiriju - kaže Boris.

Jedini prozor u svet bio mu je internet. Na sreću, Institut za javno zdravlje Vojvodine ga je pozvao da bude član komisije za zarazne bolesti.

- Bojao sam se, ali sada znam da je dobro što sam prihvatio poziv i započeo otvoreni aktivizam, u koji mnogo ulažem da bih pomogao drugima. I dalje koristim lekove, moj imunosistem je isti kao kod zdravog čoveka. Jedina promena u odnosu na raniji život je što sada prilikom seksualnih odnosa koristim kondom - kaže Boris Kovačić.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 9141
Povezane teme

hiv

aids

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.