Komentara: 10
Pregleda: 8813

Ispitati sumnjive privatizacije u Bačkoj Topoli

31.03.2013. u 20:51h
Izvor: Blic
Predsednik Udruženja malih akcionara Zobnatica u Bačkoj Topoli Branko Janjušević zatražio je da se preispitaju sve sumnjive privatizacije u opštini Bačka Topola i da se odgovorni kazne.
Ispitati sumnjive privatizacije u Bačkoj Topoli

Janjušević, koji je i sekretar Saveza udruženja akcionara Vojvodine, tvrdi da su u toj opštini na sumnjiv način privatizovani mnogi kolektivi, a pogotovo poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge.

"Poljoprivredna imanja su skoro poklanjana kupcima pod upitnim okolnostima pri čemu je nečasnu ulogu na prvom mestu odigrala Agencija za privatizaciju", naveo je Janjušević u saopštenju.

Neki su kolektivi na sumnjiv način odvođeni u stečaj i zatim za bagatelnu cenu prodavani, dok su pojedine firme u likvidaciji, kaže Janjušević. U Bačkoj Topoli su, precizira, nestali privredni giganti poput GIK "1.maj", najveće fabrike reznog alata u bivšoj Jugoslaviji. "Inomaga", fabrike nameštaja "Umetnost", ugostiteljskog preduzeća "Vojvodina", modne konfekcije "Elegant", i trgovinske kuće "Topola univerzal".

I ostala preduzeća koja su privatizovana, poput žitomslinske kompanije "Žitko" i fabrike za proizvodnju gaze "Miteks" iz Stare Moravice, u teškoj su situaciji - pogoni im gotovo ne rade,a u Miteksu se plate radnicima vec mesecima ne isplaćuju, objašnjava Janjušević.

Nepravednim privatizacijama koje su, kako tvrdi, bile najčesći oblik svojinske transformacije, privreda Bačke Topole je potpuno urušena. Od opštine koja je ranije bila na četvrtom mestu u Vojvodini po ekonomskoj razvijenosti, Bačka Topola je dospela na začelje.

"Time su izgubili svi osim pojedinaca", istakao je Janjušević, izaražavajući uverenje da će se sve sumnjive ,a naročito sve privatizacije u agrarnom sektoru u toj opštini preispitati.

Optimizam da će se učiniti sve na razotkrivanju kriminala, korupcije i zloupotreba uliva ozbiljan rad pravosudnih organa, posebno tužilaštva i specijalne policije posle promene vlasti u Srbiji, zaključio je Janjušević u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 8813
Povezane teme

bačka topola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.