Komentara: 31
Pregleda: 8547

Inženjeri sa NSZ teško do posla u slobodnoj zoni

07.03.2014. u 10:25h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Na listi nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje ima 70 nezaposlenih inženjera, odnosno 29 mašinskih i 41 elektro inženjer, pa ipak strane kompanije koje su investirale u Subotici tvrde da ne mogu da nađu odgovarajuče stručnjake upravo ovog profila. Tako će u „Dunkermotorenu“ od 50 kandidata koji su se javili na jedno upražnjeno inženjersko mesto odabrati onog koji je najbliži traženom profilu.
Inženjeri sa NSZ teško do posla u slobodnoj zoni

Šta je ono što nedostaje nezaposlenim Subotičanima koji spadaju u tehničku inteligenciju? Tržišno orijentisano znanje i poznavanje nemačkog jezika, glasio bi sažet odgovor Čabe Šela, direktora „Dunkermotorena“. Kako Šela objašnjava, na njihove konkurse javljaju se inženjeri koji su usmereni na razvoj, a njima su potrebni stručnjaci koji umeju da vode proizvodnju, kontrolišu kvalitet proizvoda ali i ulaznih komponenata, i u tom raskoraku leže kadrovski problemi većine kompanija koje su investirale u Slobodnu zonu „Subotica“.

Drugi problem subotičkih stručnjaka je nepoznavanje ili nedovoljno znanje stranih jezika, pre svega nemačkog na kojem se u većini ovih kompanija odvija svakodnevna komunikacija. Zbog toga je, da bi došli do stručnjaka koji je potreban u njihovom timu neophodna obuka koja traje od najmanje dva meseca do tri godine. To nije opcija koja odgovara ovim kompanijama koje „žure“ da što pre ispune očekivanja koja pred njih stavljaju matične korporacije, kako posao ne bi otišao u „sestrinsku“ firmu u nekom drugom kraju sveta.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 31
Pregleda: 8547
Povezane teme

slobodna zona subotica

zapošljavanje u Subotici

Nacionalna služba za zapošljavanje

Dunkenmotoren Subotica

posao u subotici

nezaposlenost

slobodna zona mali bajmok

privredna zona mali bajmok

zapošljavanje

konkursi za posao

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.