Komentara: 0
Pregleda: 2052

Investicije po pitanju upravljanja otpadnim vodama

01.02.2011. u 18:48h
Izvor: RTV Yueco
Investicije po pitanju upravljanja otpadnim vodama

Predstavnici australijske firme XL čije je sedište u Beogradu prezentovali su nove trehnologije o upravljanju otpadnim vodama. Moguća saradnja između Srbije i Australije po pitanju unapređenja životne sredine bila je povod posete ambasadorke Australije Subotici. Delegaciju Vlade Republike Srbije predvodio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Ambasadorka Austalije, Helen Stadert je prvi put posetila Suboticu. Zadovoljna sastankom istakla je da veruje da će se uspostaviti dobra saradnja između dve zemlje po pitanju upravljanja otpadnim vodama, jer Austalija ima veoma povoljnja rešenja u zaštiti životne sredine.

Uskoro bi trebalo da se usvoji Uredba o graničnim vrednostima zagađujućih materija u otpadnim vodama. Uredbom su precizirane dozvoljene količine određenih materija koje smeju da se ispuste u prirodu, kao rokovi do kojih industrija, ali i komunalna preduzeća moraju da prilagode rad novim standardima i da nabave potrebnu tehnologiju. Kazne za prekršioce su precizirane Zakonom o vodama, kao i Zakonom o zaštiti životne sredine i biće deset puta veće od onih koje su do skoro bile na snazi .

Zbog problema otpadnih voda Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja odlučilo je da akcija “Očistimo Srbiju” bude posvećena upravo rešavanju ovog problema. Subotica ima prečistač, ali njegovom izgradnjom nije u potpunosti rešen problem sa otpadnim vodama.

Svega 35 odsto naseljenih mesta u Srbiji pokriveno je kanalizacionom mrežom, a samo sedam odsto kanalizacionih voda se prečišćava. Cilj je da se do 2019. procenat pokrivenosti kanalizacijom poveća na 65 odsto, za šta je potrebno oko 890 miliona evra. U Srbiji godišnje oko 880.000 tona otpadnih voda iz domaćinstava završi u prirodi.Delegacija Australije prisustvovala je stručnom seminaru pod nazivom "Otpad je kao bumerang" koji je održan u Velikoj većnici Gradske kuće. Seminaru su prisustvoli učenici Srednje hemijske šklole “Lazar Nešić”, kao i direktori javnih i komunalnih preduzeća.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2052
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.