Komentara: 7
Pregleda: 3339
Foto

Institucionalna podrška ključna u poboljšanju položaja žena na tržištu rada

07.11.2019. u 15:42h
Izvor: Subotica.com
Kasno uključivanje na tržište rada i nemogućnost pronalaženja posla nakon 45 godine, problemi su s kojima se suočavaju žene prilikom zapošljavanja, zbog čega je pružanje institucionalne podrške ključno u poboljšanju njihovog položaja i ekonomskom osnaživanju, zaključak je okruglog stola koji se održao u Plavoj sali, u organizaciji Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine.
Institucionalna podrška ključna u poboljšanju položaja žena na tržištu rada

Od ukupnog broja nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, žene čine polovinu, a problem predstavlja i njihovo kasno uključivanje na tržište rada, koje najčešće nastupa u četrdesetim godinama, nakon što se ostvare u ulozi majke. Međutim, kako je objasnila Verica Vujadinović, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje, primetno je da se, iz godine u godinu, svest žena menja, zbog čega ih danas sve više ima na rukovodećim pozicijama.

- U poslednjih nekoliko godina, povećava se broj žena koje učestvuju u merama aktivne politike zapošljavanja, kako finansijskim, tako i onim nefinansijskim, a takođe je zapaženo da se sve veći broj žena opredeljuje za pokretanje sopstvenog biznisa. Uglavnom su to žene koje se bave proizvodnjom peciva i kolača, pružanjem kozmetičkih usluga, primetno je i da se žene sa sela osnažuju i odlučuju za samostalne poslovne poduhvate, dok one koje žive u gradu, uglavnom pronalaze posao u Industrijskoj zoni - rekla je Vujadinović, dodajući da Nacionalna služba za zapošljavanje pruža niz nefinaskijskih mera, namenjenjih isključivo ženama. - Od priprema za razgovor za posao i pisanja radne biografije, do konkretnih obuka za pojedine profesije, mere su kojima nastojimo da pružimo podršku ženama u poboljšanju njihovog položaja na tržištu rada.

Institucionalna podrška ključna u poboljšanju položaja žena na tržištu rada

Pored institucionalne podrške, od izuzetnog značaja je i sprovođenje Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost, istakla je Jasmina Stevanović, članica Ženske parlamentarne mreže, dodajući da aktivna diskusija, razmene iskustava, predloga i ideja, mogu pomoći u rešavanju problema s kojima se žene suočavaju prilikom traženja posla.

- Jedan od opštih ciljeva Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost jeste politika jednakih mogućnosti, dok je poseban cilj poboljšanje ekonomskog položaja žena na tržištu rada, ali i u društvu uopšte - istakla je Stevanović.

Institucionalna podrška ključna u poboljšanju položaja žena na tržištu rada

Ovo je bio četvrti okrugli sto na temu položaja žena na tržištu rada, koji Ženska parlamentarna mreža sprovodi u sedam lokalnih samouprava u Vojvodini. Iako su iskustva tokom posete vojvođanskim opština pozitivna, Nada Mandić, poslanica Skupštine AP Vojvodine i članica Mreže, naglašava da je potrebno pružiti veću podršku ženama iz ranjivih grupa i otvoriti im mogućnosti za ekonomsko osnaživanje.

- Generalni utisak je da žene starije populacije, iznad 45 godina, ne mogu da dobiju posao. To su žene koje su u punoj snazi, mogu da rade, ali nemaju posao. Međutim, očekujemo da će se to u narednom periodu poboljšati, s obzirom na veliki broj konkursa firmi, kao i poljoprivrednih startap programa. Svaka žena treba da bude ekonomski osnažena, a samo osnažena žena je, po meni, potpuna žena - zaključila je Mandić.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto "Žene na tržištu rada" Okrugli sto "Žene na tržištu rada" Okrugli sto "Žene na tržištu rada" Okrugli sto "Žene na tržištu rada" Okrugli sto "Žene na tržištu rada" Okrugli sto "Žene na tržištu rada" Okrugli sto "Žene na tržištu rada" Okrugli sto "Žene na tržištu rada"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3339
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

okrugli sto

ženska parlamentarna mreža

jasmina stevanović

verica vujadinović

tržište rada

položaj žena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.