• Pregleda: 4790

Inspektori "zaposlili" više od 70 ljudi

U prvom kvartalu ove godine, kroz integrisane kontrole usmerene na suzbijanje rada na crno u Subotici, otkriveno je 35 radnika na crno, a sa ukupno 71 zaposlenim poslodavci zasnovali puni radni odnos. Istovremeno je podneto 35 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv poslodavaca koji su učinili prekršaj, a ukupno je podneto za polovinu više prekršajnih naloga u odnosu na isti period prošle godine. Načelnik Severnobačkog okruga, koji koordiniše rad svih inspekcija, zadovoljan je ostvarenim rezultatima.
Inspektori "zaposlili" više od 70 ljudi

Kako nam je rečeno u Odseku inspekcije Severnobačkog okruga, integrisani, ili objedinjeni nadzor, predstavlja istovremeni zajednički nadzor inspektora rada, sanitarnog inspektora, inspektora Poreske uprave, uz podršku Policijske uprave. Osim dnevnih, u prvom kvartalu sprovedeno je i sedam noćnih akcija u kojima je obavljeno 14 nadzora kod poslodavaca, gde je utvrđeno da dva poslodavca rade na crno, odnosno da nisu upisani u registar, a prema tome ni zaposleni nisu bili prijavljeni. Nakon noćnih akcija, 15 lica je zatečeno na radu na crno, 34 lica su zasnovala radni odnos, a protiv šest poslodavaca je pokrenut prekršajni postupak. Inspektorima je uveden smenski rad, tako da se i ubuduće kontole mogu očekivati i pre i posle podne, odnosno uveče.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković zadovoljan je dosadašnjim rezultatima integrisanih nadzora na području okruga, jer je u prvom kvartalu ove godine za 50 odsto povećan broj podnetih zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka u odnosu na lane, dok je kod inspekcije rada porast 60 odsto.

Osim toga, kako nam je rečeno, i privrednici i građanstvo su iskazali interesovanje na ovu temu, tako da je u mnogo većem procentu porastao broj njihovih dolazaka u inspekciju kako bi se informisali o novinama iz zakonske regulative oblasti rada.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

10
iskra Odgovori
Smešno 35 radnika je radilo na crno, ja garantujem da 3500 radnika u Subotici radi na crno, ispekcije su korupirane i podmićene, treba prvo čiske napraviti u ispekcijama pa tek onda suzbijati rad na crno.
Ispektor u poreskoj upravi treba da kontroliše uplate doprinosa, pošto mnogo poslodavaca uplaćuje na minimalnu zaradu a nekad i ispod minimalca.
safet Odgovori
Sace suboticani da bacaju hejt kako nije po zakonu, kako posten narod nena leba jesti, kako ce da beze u eu. Gadite mi se vise sa tim komentarima nesposobni ljudovi.
lakumity Odgovori
Ovo je malo smešno ali bar je neko počeo nešto da radi po ovom pitanju. Ako je načelniuk SBO zadovoljan ovim svaka mu čast, pa to nije ni vrh ledenog brega.
Gosn G aka Mister G Odgovori
Iskra
Lebati objasni kako se doprinos moze uplatiti ispod minumalca, kad ti poreska obracunava porez i salje uplstnicu???
mad max Odgovori
hvala bogu trebali ste to jos pre vec bi imao 9 godina vise radnog staza
Simo Odgovori
Privatnik sam koji redovno placa sve namete ove drzave i zbog toga ne mogu cenovno da konkurisem firmi gde su samo muz i zena prijavljeni a 70 radnika radi na crno. Firmu sam licno prijavio inspekciji ali nista od toga. Jos je gore, mene sve vise kontrolisu iako nikada nista nisu nasli. O situaciji sa tacnim podacima i adresama je obavesteno i nadlezno ministarstvo ali nikakav korak nije preduzet. Posto mi posao propada zbog nelojalne konkurencije meni ostaju dve mogucnosti. Prva je da zatvorim firmu i posaljem 40 radnika na ulicu. Druga je da ih sve odjavim i da rade na crno i da dalje imaju kakav takav prihod. Siguran sam da bih na taj nacin mogao zaposliti jos toliko radnika jer bi mi roba bila dosta jeftinija i povecao bih proizvodnju.
Oni se hvale sa 35 radnika pronadjenih da rade na crno a eto imaju podatke o samo jednoj firmi koja ima duplo vise radnika na crno. Da inspekcija hoce nesto da uradi lepo bi se prosetali sa mnom kada sam ih zvao i nasao bih im 700 radnika koji rade na crno.
xx Odgovori
@safet
Ti si pre svega nepismen... Pojma nemas kako i sta (ne)rade inspektori. To inace nama veze sa odlaskom "ljudova" u "eu".
xx Odgovori
Vrh korupcije - inspektori !
stormwatch Odgovori
@safet

Ajde ne kenjaj, ko zna gde si ti bio i sta si radio pa si "stvorio" kapital a sada tu prosipas kao neko znanje u gradu koji te ugostio bolje neg tvoja vukojebina.
suboticanin Odgovori
35 radnika na crno?....hahaha....pa kod nas ima 40
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.