Komentara: 0
Pregleda: 1523

Inkluzivni omladinski Forum teatar

11.12.2017. u 12:49h
Izvor: TV Subotica
Udruženje "ZaJedno" je u protekla tri meseca realizovalo projekat "Inkluzivni omladinski forum teatar". Projekat je podržao i finansirao Centar lokalne demokratije Subotica, Lokalna inicijativa mladih, Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana.
Inkluzivni omladinski Forum teatar

Odnos vršnjaka prema osobama sa invaliditetom, odnosi i diskriminacija unutar vršnjačkih grupa i odnos prema mladim osobama romske nacionalnosti, teme su kojima se bavi Forum teatar. Cilj projekta je smanjenje socijalne distance i stvaranje pozitivnih iskustava.

 - Tumačim glavnog lika u predstavi, u kojoj sam zaljubljena u Roma i želim da ga pozovem na rođendan, međutim, prijatelji i porodica mi brane i na kraju ga ne zovem na rođendan - kaže glavna glumica Forum teatra.

- Pokušavam da budem sa njom u vezi, ali njeni roditelji to ne dozvoljavaju zato što sam Rom - dodaje njen glumački partner.

- Deca koja imaju određene smetnje u razvoju, ne treba da budu diskriminisana na bilo koji način zbog toga. Trudimo se da ih podržimo, da i oni budu svesni da imaju nekoga ko ih podržava i da samo idu napred - poručila je jedna od učesnica Forum teatra.

Forum teatar ima interaktivnu formu u kojoj džoker odnosno voditelj, nakon izvođenja scene nasilja ili diskriminacije, uključuje publiku. Publika ima ulogu da "vrati" glumce na određeni deo scene i zauzimajući mesto određenog lika, "menja" tok predstave.

- Moram da priznam da smo ovo prvi put radili i da je program po prvi put bilo inkluzivan. Odavno se koristi ovaj metod, ali ne koristi se u inkluzivnom sastavu, i bilo je bolje nego očekivano. U počeku smo malo strahovali kako će to publika prihvatiti i da li će se osloboditi, jer ipak su to srednjoškolci koji možda nisu u tolikoj meri navikli na ovakav vid interaktivne predstave, ali stvarno moram da priznam da su svi dorasli tom zadatku, da su bili izuzetno aktivni i da su definitvino pokazali da ovo može da se koristi u školama kao jedan od oblika za postizanje socijalnih promena među vršnjacima - objašnjava Snežana Maravić, ispred Udruženja "ZaJedno".

Projektom je bilo obuhvaćeno 15 srednjoškolaca sa invaliditetom, članova Omladinskog programa Udruženja, Dramske sekcije Školskog centra sa domom učenika "Dositej Obradović" i 80 srednjoškolaca, učenika subotičkih srednjih škola, Medicinske, Ekonomske i Gimnazije.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1523
Povezane teme

inkluzija u obrazovanju

inkluzija roma

udruženje zajedno

inkluzija mladih sa hendikepom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.