Komentara: 0
Pregleda: 2347

Inkluzivne radionice kao podrška deci iz Prihvatnog centra

03.08.2017. u 17:09h
Izvor: Subotica.com
U igraonici „Abrakadabra“ realizuju se inkluzivne radionice sa ciljem  upoznavanja i druženja dece migranata i članova Udruženja „Zajedno“. Projekat realizuju Udruženje za pomoć i podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“ i Fondacija „Ana i Vlade Divac“, a pod pokroviteljstvom USAID-a.
Inkluzivne radionice kao podrška deci iz Prihvatnog centra

Do sada su održane tri inkluzivne radionice, od ukupno četiri planirane,  za decu od 4 do 12 godina starosti. Radionice imaju za cilj pružanje podrške migrantskoj populaciji, kroz prevazilaženje barijera u odnosu sa lokalnim stanovništvom.

- Cilj radionica je inkluzija,  a namenjene su, sa jedne strane, deci iz Prihvatnog centra, izbeglicama, a sa druge strane, deci iz lokalne zajednice, među kojima su kako deca sa smetnjama, tako i bez smetnji. Želeli smo da prevaziđemo predrasude i podstaknemo decu da se zajedno igraju i na taj način ukažemo da, iako smo svi različiti po nečemu, smo zapravo isti, jer smo ljudi. Ovim projektom pružamo podršku migrantskoj populaciji, jer rušimo barijere - kaže Nina Stojanović, saradnica Udruženja „Zajedno“ dodajući da barijere među decom ne postoje - Dosadašnje radionice bile su veoma uspešne. Nikakav vid diskriminacije nismo doživeli, deca se međusobno igraju i ne primete raziku, više su odrasli ti koji su krivi za stvaranje barijera. Posebno su radionice bile značajne za decu izbeglice, jer neka deca nisu mesecima izašla iz Prihvatnog centra, a sada su pokazali  da i oni imaju potrebu da se igraju i druže.

Prema rečima Safeta Rasulbegovića iz Komesarijata za izbeglice, Grad Subotica je kroz ovaj projekat još jednom dokazao da je tolerantna sredina, što potvrđuje i činjenica da nije zabeležen nijedan problem, čak ni u periodu najintezivnije migrantske krize.

- Jedan od ciljeva nije samo zbrinjavanje migranata, nego i integracija u naše društvo.  Zahvaljujući Fondaciji „Ana i Vlade Divac“ uspeli smo da porodicama, koje borave u Subotici poslednjih deset meseci, omogućimo da se deca malo razonode i pokažemo im da život nije samo kamp, te da postoji nešto mimo onoga kroz šta su prolazili poslednjih meseci i godina. Subotica i ovim dokazuje da je tolerantan grad, jer pored pravoslavne i katoličke crkve, ima Sinagogu i jedina na teritoriji Vojvodine ima džamiju sa minaretom - kaže Safet Rasulbegović, prevodilac Komesarijata za izbeglice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2347
Povezane teme
migranti prihvatni centar maloletni migranti migrantska kriza inkluzivne radionice
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.