Komentara: 0
Pregleda: 2724

Inkluzivne radionice kao podrška deci iz Prihvatnog centra

03.08.2017. u 19:09h
Izvor: Subotica.com
U igraonici „Abrakadabra“ realizuju se inkluzivne radionice sa ciljem  upoznavanja i druženja dece migranata i članova Udruženja „Zajedno“. Projekat realizuju Udruženje za pomoć i podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“ i Fondacija „Ana i Vlade Divac“, a pod pokroviteljstvom USAID-a.
Inkluzivne radionice kao podrška deci iz Prihvatnog centra

Do sada su održane tri inkluzivne radionice, od ukupno četiri planirane,  za decu od 4 do 12 godina starosti. Radionice imaju za cilj pružanje podrške migrantskoj populaciji, kroz prevazilaženje barijera u odnosu sa lokalnim stanovništvom.

- Cilj radionica je inkluzija,  a namenjene su, sa jedne strane, deci iz Prihvatnog centra, izbeglicama, a sa druge strane, deci iz lokalne zajednice, među kojima su kako deca sa smetnjama, tako i bez smetnji. Želeli smo da prevaziđemo predrasude i podstaknemo decu da se zajedno igraju i na taj način ukažemo da, iako smo svi različiti po nečemu, smo zapravo isti, jer smo ljudi. Ovim projektom pružamo podršku migrantskoj populaciji, jer rušimo barijere - kaže Nina Stojanović, saradnica Udruženja „Zajedno“ dodajući da barijere među decom ne postoje - Dosadašnje radionice bile su veoma uspešne. Nikakav vid diskriminacije nismo doživeli, deca se međusobno igraju i ne primete raziku, više su odrasli ti koji su krivi za stvaranje barijera. Posebno su radionice bile značajne za decu izbeglice, jer neka deca nisu mesecima izašla iz Prihvatnog centra, a sada su pokazali  da i oni imaju potrebu da se igraju i druže.

Inkluzivne radionice kao podrška deci iz Prihvatnog centra

Prema rečima Safeta Rasulbegovića iz Komesarijata za izbeglice, Grad Subotica je kroz ovaj projekat još jednom dokazao da je tolerantna sredina, što potvrđuje i činjenica da nije zabeležen nijedan problem, čak ni u periodu najintezivnije migrantske krize.

- Jedan od ciljeva nije samo zbrinjavanje migranata, nego i integracija u naše društvo.  Zahvaljujući Fondaciji „Ana i Vlade Divac“ uspeli smo da porodicama, koje borave u Subotici poslednjih deset meseci, omogućimo da se deca malo razonode i pokažemo im da život nije samo kamp, te da postoji nešto mimo onoga kroz šta su prolazili poslednjih meseci i godina. Subotica i ovim dokazuje da je tolerantan grad, jer pored pravoslavne i katoličke crkve, ima Sinagogu i jedina na teritoriji Vojvodine ima džamiju sa minaretom - kaže Safet Rasulbegović, prevodilac Komesarijata za izbeglice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2724
Povezane teme

migranti

prihvatni centar

maloletni migranti

migrantska kriza

inkluzivne radionice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.