• Pregleda: 1634

Inicijative Odbora sektora poljoprivrede RPK

Na drugoj sednici Odbora sektora poljoprivrede Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, doneta je odluka o pokretanju inicijativa koje se odnose na poljoprivredne radove i proizvodnju. Razmatrano je i stanje u agraru nakon obavljene prolećne setve i priprema za žetvu.
Inicijative Odbora sektora poljoprivrede RPK

Odbor će predložiti Parlamentu privrednika Regionalne privredne komore i Sektoru poljoprivrede Privredne komore Srbije da se pokrene inicijativa za izmenu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u delu uvođenja podsticaja za kupovinu nafte za biljnu proizvodnju. Predlog je da se formira prodajna cena nafte koja bi bila manja za iznos akcize, čime bi se znatno pomoglo poljoprivredi i omogućilo da poljoprivreda sa potrebnih 90 litara nafte po hektaru, za godinu dana realizuje sve aktivnosti predviđene tehnološkom kartom.

Jedna od inicijativa odnosi se i na izmene Zakona o bezbednosti hrane, u vezi sa klauzulom oko čuvanja zamrznutog mesa iz domaće proizvodnje. Predlog je da se svinjsko meso i polutke zamrzavaju na najduže šest meseci, kao što je praksa u zemljama EU, čime bi se postigao trostruki efekat.

Tema sednice bila je i inicijativa za podnošenjem zahteva za dostavljanje izveštaja u oblasti suzbijanja nedozvoljene trgovine brašnom i proizvodima od njega.

Članovi Odbora su zadovoljni stanjem u ataru Severnobačkog okruga. Kako je istaknuto, prolećna setva je završena u optimalnom roku, stanje useva je solidno, što obećava zadovoljavajuću žetvu.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

2
paor Odgovori
Kad će Odbor da pokrene inicijativu da se u Subotici smanje porezi na obradivo poljoprivredno zemljište. Zašto je porez u Subotici tri puta veči nego u Kanjiži ili duplo skuplji nego u Bačkoj Topoli ili znatno veći nego u Somboru?
Objavite već jednom te podatke da paori znaju koliko ih košta ova nova vlast.
Sve mora biti trasparentno - rekao Vučić.
Toza Odgovori
90 litara po hektaru? Neka neko napise koliko je potrosnja pri pojedinoj operaciji,naravno realno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.