• Pregleda: 6359

Informatičari ipak maturirali, ali u Kuli

Priča koju su preneli skoro svi državni mediji o dva učenika, Vukašinu i Nenadu, koji su izbačeni iz srednje tehničke škole “Ivan Sarić” iz Subotice zbog velikog broja neopravdanih časova, i to nakon što su osvojili prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u Mađarskoj, poprilima je nešto drugačiji tok, posle obraćanja predstavnika škole.
Informatičari ipak maturirali, ali u Kuli

Iako su učenici prvobitno tvrdili da su od predstavnika škole dobili 4 slobodne nedelje kako bi se pripremili za takmičenje, sada se njihov iskaz donekle promenio. U školi tvrde da je zapravo reč o tri učenika koja su išla na takmičenje ispred njihove škole, ali da ni u kom slučaju nisu dobili toliko slobodnih dana za pripremu, pogotovo ako se uzme u obzir da su oni i pre takmičenja imali veliki broj neopravdanih časova.

Vukašin, Nenad i Dario tvorci igrice za “pamente telefone” koju će uskoro većina nas moći da igra na svojim telefonima. Jedina sporna situacija oko pravljenja igrice jeste to što su pomenuti učenici izostajali iz škole i po nekoliko dana radeći na ovoj aplikaciji, očekivajući da će im im školi progledati kroz prste, jer rade na nečemu što je korisno i za školu. Nenad navodi da su ponekada i po 48 sati radili na apliakciji, nakon čega nisu bili sposobni za školu. Oni su se preselili u Nenadovu kuću, odakle su zajedno radili na svom projektu, da bi iz nepoznatih razloga Dario napustio realizaciju projekta.

Danijel Mandić, pomoćnik direktora srednje tehničke škole "Ivan Sarić"

Ideju o izostanku sa nastave u dužini od 20 dana, zbog nekih sporednih obaveza nikako nije moguće ostvariti, navode u školi “Ivan Sarić”. Za odsustvo od 5 dana mora da se piše posebna molba, koju nastavničko veće treba da razmotri, što Nenad, Vukašin i Dario nisu uradili. Po rečima pomoćnika direktora tehničke škole “Ivan Sarić” Danijela Mandića učenici jesu talentovani i treba im pružiti podršku, ali je nedopustivo opravdati im više od 100 časova zbog rada na određenom projktu. Osim njih, na takmičenju je učestvovala još jedna grupa iz ove škole, koja nije izostala niti jedan školski čas zarad izrade njihove ideje.

Nenad i Vukašin su se, saznavši da im preti isključenje, ispisali iz škole “Ivan Sarić” i upisali isti smer u Kuli, svega nekoliko meseci pre kraja školovanja. Sada su uspešno maturirali, ali i uspešno plasirali svoju aplikaciju za pametne telefone. Obijica su dobili stipendiju na Višoj školi strukovnih strudija za informacione tehnologije u Beogradu gde će nastaviti svoje školovanje.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

25
GABOR Odgovori
Skole su totalno rigidne, jer ih ne interesuje ono sto je najbitnije u nekom dogadjaju (ili prekrsaju) a to su motivi! Ovde su ucenici drasticno kaznjeni za izostanke kojima motiv nije bezanje iz skole nego posvecenost nauci. Realno izostanci iz skole su najbezazleniji prekrsaji, jer to moze samo uceniku stetiti a i ne mora ako je vredan i inteligentan. Ali zato tuce, opijanje, drogu, bahatost, psovanje, prepisivanje, vredjanje profesora, to se ne kaznjava! Po gradu se pronose neverovatne price sta sve ucenici rade svojim profesorima i prolaze nekaznjeni!
Selina Odgovori
Kako su vec upisali visu skolu kada prijemni ispiti jos nisu bili, a ni upis na fakultete i vise skole?
city woman Odgovori
To je to, ako su oni uspešno završili u Kuli mogli su znači i u Subotici. Nažalost talenti se ne podržavaju i nažalost nije Tehnička Škola jedina u tome ( što ne znači da se slučaj odobrava ), između ostalog je i Gimnazija dobila lošu ocenu (2) zbog toga što se sa talentovanim učenicima ništa ne radi. Talentima ostaje samo da se sami snalaze. Sve je to moglo i drugačije, da nebude ružno i tužno ali je sva sreća, ispalo dobro. Škola je na prvom mestu i ona treba da se završi ali pametnu i talentovanu decu treba drugačije tretirati, dati im vremena da nadoknade gradivo.
Momci svaka čast i puno sreće!
Lazarus1_Long Odgovori
Svaka čast momci ! Veliki respekt. Samo nastavite tako... zaboravite ove [*...*] iz škole.
Otherside Odgovori
GABOR: pogledaj i video pa češ videti da je Nenad imao i drugi motiv, i to da je već na polugodištu sakupio 45 neopravdanih časova, dovoljno da ga izbace. I još uz to i izjavu menjaju, sad već samo neki i razredna starešina je rekao da će sve biti u redu. Nisu predali nikakvu molbu, čisto su lagali da im je nastavničko veće išta dopustio. Nije svejedno! Plus drugi tim koji je išao na ovo takmičenje nije izostao NITI JEDAN čas iz škole. Pravila su pravila, i ako je drugi tim mogao da ga poštuje, onda sam siguran da su mogli i oni ako su želeli! Škola je tolerisao izostanke, zato što Vukašin i Dario NIJE bio izbačen (verovatno zato što nisu imali pod uši druge stvari) iako su i oni sakupili više neopravdanih. Znači nemoj da pričaš gluposti, ovim talentima je bilo najvažnije da dobiju mali publicitet, tj. ovaj link na indiegogo da izadje, i da ljudi kao ti kojima je dovoljno samo jedna strana priče da im trpate novac a u džep!
uvek ista prica Odgovori
Kao i uvek bavimo se formom, a ne sadrzajem i to nas vodi u ambis.
Zamenik direktora ne uliva poverenje i odaje utisak sarlatana, ova deca su za "dva koplja" ispred njega.
@Selina
....
Saban Odgovori
Skola ubija talenat. I naravno profesori kompleksasi koji nemaju 1% znanja od onoga sto dete od 12 godina moze za 1 minutu da nadje na internetu.
vratija se Šime Odgovori
Poslušaj, pogledaj još jedno tri-pet puta ovaj video- (uvek ista prica) ...... I nemoj da pricas pogrešno!
Student Odgovori
Ovako nešto nisam video nigde... Išao sam na konferencije za školu, na takmičenja itd. ali to nema nigde da samo tako odeš iz škole, pa posle plačeš na svakom ćošku, i lažeš da si sve sredio, ali zbog zavisti profesora su te izbacili. A onda se ispostavlja da u stvari nisi sredio ništa, samo si se usmeno "dogovorio" za čega opet nema nikakvog dokaza i već na polugodištu si imao ukor itd. A drugi timovi su mogli posle "48 sati rada" da odu u školu... Njih ko će da razume, da ih slavi ili da napiše jedan lep članak o njima?
clouseau Odgovori
Snasli se ljudi
uvek ista prica Odgovori
Kao sto rekoh forma, a ne sadrzaj. Comtrde-u su dobri, stipendisti su jedne od najboljih firmi u regionu, a neambicioznim, netalentovanim, nestrucnim kvazi profesorima nisu dobri. Nazalost, u Subotici da bi napravio korak napred moras prvo napraviti dva unazad...
flintstone Odgovori
Čestitam na prvom mestu , dečaci su očigledno talentovani i pametni....ALI.....Ako su i dobili mesec dana od škole, to je plafon nekih 35 časova nedeljno tj.140 za mesec dana, a oni su imali preko 200 neopravdanih.Čuj bili su umorni pa im se nije išlo u školu, a ovi drugi nisu bili umorni.Neka su ih izbacili...A i nisu, sami su pobegli pošto znaju da su krivi...
Mister No Odgovori
Nešto nije u redu u celoj priči, šuplja je,menjaju se sitni detalji taman dovoljno da priča dobije drugi smisao. Kao da neko nekog štiti.Prvo su mediji od momaka napravili mučenike a sad se dodaju novi detalji, nešto nije u redu.Svaka čast momcima što su pametni i talentovani i drago mi je što su položili no kakvih je incidenata bilo po školama pa ni lokalni mediji o tome nisu pisali .Očigledno da imaju jaku zaleđinu kad je sa temom ( vešću ) ovog tipa upoznata cela država. Ne može baš bilo ko da se oglasi u telegraf.rs .
uvek druga prica Odgovori
uvek ista prica: ti si funkcionalno nepismen, ili samo namerno ne razumeš ono što gledaš i čitaš? Ne govori se a tome da škola ili profesori (većina) na priznaju njihov talenat, već se radi o tome da ne možeš da opravdaš laži i izbegavanje škole samo stime da si nešto postigao na nekom takmičenju. Ima način da se to odsustvo opravda, a to nije to da sam od sebe samo tako odeš. Sasvim sam siguran da i drugi momci koji su išli na to takmičenje da će dobiti dobar posao i da će isto biti "dobri" nekoj uglednoj firmi, samo su možda stime bolji što im ne treba bilo kakvi izgovor za bilo šta...
earthworker Odgovori
gledo sam danas ovog danijela mandica na b92... pa bolje da je zabio glavu u pesak. mada da nema incidenta direktorica bi se i slikala i davala intervjue.
Mister No Odgovori
Drago mi je što su momci ipak maturirali ali moguće je da imaju leđa kada je ovoj priči dat toliki publicitet .Bez obzira što su momci talentovani ovo je lokalna tema a preko beogradskog glasila upoznata je sa njim cela država.Posle ovog demanta jasno je da neko laže i da priča ne štima.Kao što često biva u sličnim slučajevima možda je istina negde u sredini .Ima strogih profesora ali ni njima ponekad nije lako.U svakom slučaju puno uspeha u radu Vukašinu, Nenadu i Danielu Mandiću.Verujem da će momci kad tad sesti sa svojim profesorima i popiti kafu kao da ništa nije bilo, vreme leči rane.Možda su ovi momci stvarno u pravu no obično mešavina mladosti, zrelosti i iskustava izbacuje ovakve slučajeve.Meni su svojevremeno profesori bili krivi za moj eventualni neuspeh u školi a posle sam skontao da su uglavnom dobro hteli.Čak sam im i zahvalan ako su ponekad bili malo strožiji.
xy Odgovori
Matura postoji samo u gimnazijama,u ostalim srednjim školama je to završni ispit.
Eu Odgovori
Zelim mladicima puno uspeha.Ali hallo toliko neopravdani casova radi igrica e to ne razumem,i toliko vremena?
Pogledajte ovo; osnovac-microsof inzinjer -magicna zona
ns Odgovori
ma mante me priče i opravdanja što im škola nije rekla unapred da mogu sve u cilju da uspeju, što se škola ne ponosi svojim đacima, rećiću vam što jer nije dobila da može da prodaje i ima finansijski interes od te aplikacije, direktora škole u zatvor poslati za primer svim drugim partijskim funkcionerima što nisu svoje škole ni završili a vode različite obrazovne ustanove! sramota!
@ uvek druga prica Odgovori
Suvise dugo sam zaposlen u oblasti univerzitetskog obrazovanja i znam o cemu pricam. Ako sam ja ‘funkcionalno nepismen‘ onda si ti dunster koji ne zna sta taj pojam znaci. Manite se zavisti i uputite cestitke deci. Voleo bih da u Bg dodje vise ovakvih mladih suboticana koji ce promovisati Su na najbolji nacin.
sulak Odgovori
a stace u skoli kada su pametniji od profesora i direktora
kalimero I Odgovori
Pa šta ako su talentovani ?? To je njihova sreća i ne znači da ne moraju da se pridržavaju pravila koja važe sve i da ne izostaju sa časova!!! Podržavam profesore jer nisu ni ostala deca budale koja redovno pohađaju školu!! Ako nauče da se u životu bahato ponašaju i ne poštuju nikakva pravila ni talenat im neće pomoći!! Učinjena im je medveđa usluga i, iako talentovani , poslužili su kao loš primer ostalima!!!
vip Odgovori
Eh kad bi vi razumeli sta znaci rec kodiranje i graficki dizajn shvatili bi zbog cega toliki izostanak. Naravno niko to ne moze razumeti ko nije koder barem necega. Ja sam stigao do php-a i sada vidim sta znaci pravo kodiranje i ucenje. A oni ako su vec toliko talentovani pa su vec i dobili 1 nagradu onda im zelim samo tako da nastave i da ne gledaju sta drugi misle. Da rade pametno, da zavrse tu skolu koju su vidim vec nekako zavrsili i svaka cast, tako treba. A ne da vas tu zezaju bezobrazni ljudi koji nisu puni razumevanja. Jedan medju njima koji je zavrsio ovu skolu sam i ja, tako da znam kakvi su ljudi u njoj. Onda vestica i odvratna osoba od direktorice treba je izbaciti odatle da ide cupati travu na njivu i kuruze. Za drugo nije. To ne da su bezobrazni ljudi vec nemaju dusu! Kao sto sam u nekim komentarima rekao za drugu temu oko skole, ima izuzetaka ali je to sve u malim kolicinama. Ako ti nesto neodgovara moras da cutis, ako imas svoje neko misljenje da to nije dobro zbog dobrih razloga koje im prilozis oni uvek govore suprotno. Ne bi priznali ni jednom svoju krivicu! Joj necu ni da cujem ni da vidim naslov te skole, jer me hvata velika nervoza kad ih se setim...
lakumity103 Odgovori
Što se tiče talenta i rada na aplikaciji mladim momcima svaka čast. No nisu zastupali neku privatnu firmu ili tatu sa debelim novčanikom pa da se bahate, čak i onda bi morali da se pridržavaju nekih pravila. Ovako je ispalo super dobili smo odličnu džaba reklamu, maturirali ispunili plan.
Ostali u školi ispadaju budale u odnosu na njih a ne bih rekao da je baš tako. SIGURNO da bih ih izbacio iz škole ako imaju toliko neopravdanih časova.
cudesno Odgovori
Khm.
Nikome jos nije pao u pamet da pita: "A gde su roditelji ovih nasih jadnih sampiona?"
Ni momci ni dragocenjena reporterka ne znaju tacan naziv tog "takmicenja John Von Neumann u Mađarskoj"?
"Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny"
(google translate pomaze)
Kakva stipendija? Na toj pominjenoj visoj skoli je upis jos u toku. O stipendijama ni rec nije pisano na njihovom sajtu. Da li uopste postoji? A jedna godina kosta 1950E.
Sampioni su su dobili clanak u Svetu Kompjutera ovog meseca, gde su sigurno pomenuli njihovu gorku sudbinu redakciji pa su im savetovali da naprave sto veci skandal od toga pa ce odmah biti malo vise donatora za njihovu pcelicu na indigogo.com.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.