Komentara: 2
Pregleda: 1362

Info dan o programima Evropske unije za mala i srednja preduzeća

13.11.2017. u 16:41h
Izvor: TV Subotica
U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga danas je održan info dan na temu "Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća".
Info dan o programima Evropske unije za mala i srednja preduzeća

Osnovni cilj info dana je predstavljanje programa Evropske unije, koji su namenjeni malim i srednjim preduzećima – KOZME i Horizont 2020, kao i usluga Evropske mreže preduzetništva koje olakšavaju pristup ovim programima.

- Slučaj Horizont 2020 zapravo je alatka koja pomaže privrednicima inovativnog katartera, kako bi od takozvane laboratorije stigli do tržišta. Program KOZME je takođe alatka Evropske komisije, namenjena za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, kako u smislu konkurisanja na projekte raspisane od strane Evropske komisije, tako i putem KOZMO kredita, koji se kroz dve banke promoviše u Srbiji - rekla je Biljana Glišić, ispred Evropske mreže preduzetništva.

Zbog vrlo zahtevne procedure konkurisanja na program Horizont 2020, manji je broj preduzeća koja su uspela da dobiju sredstva, dok je kredite iz programa KOZME uspeo da dobije znatno veći broj njih.

- Nažalost, zbog toga što je proces konkurisana za Horizont vrlo zahtevan, do sada imamo svega pet uspešnih kompanija, od kojih je jedna dobila takozvanu drugu fazu i bila je finansirana sa do 2,5 miliona evra. Što se tiče programa KOZME, više preduzeća je dobilo povoljnije kredite za podsticaj i razvoj svog preduzetništva - objasnila je Glišić.

KOZME program nudi kredite za poslovanje pod znatno nižim kamatnim stopama, dok Horizont daje bespovratna sredstva.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1362
Povezane teme

regionalna privredna komora

regionalna privredna komora subotica

programi EU

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.