Komentara: 19
Pregleda: 11349

Industrijska zona (MB) sve popunjenija

03.04.2013. u 14:26h
Izvor: RTV City
Na kraju prošle godine, u Slobodnoj zoni radilo je 1.200 Subotičana, sada ih je 1. 300 a do kraja godine će ih biti zaposleno još 500. Do kraja 2014.godine, ukupno će ih biti 4. 000. Taj broj biće uvećan za 350 novih radnih mesta, koliko će zaposliti dve novoosnovane firme “Perseo” i “G.C. 013” , kada završe postupak kupovine i opremanja nedavno izlicitiranih parcela u Slobodnoj zoni.
Industrijska zona (MB) sve popunjenija

Ne tako davno, ovde su bile njive prekrivene kukuruzom i drugim poljoprivrednim kulturama. Sada je Slobodna zona mali grad. Doslovno. Već sada da obiđete sve pogone u Zoni ima da se našetate. I pošteno umorite. Mene sve više podseća na stari Sever koji smo ponosno zvali grad za sebe. Razlika je u tome što je Zona mnogo bolje planirana, povezana putnom mrežom, budućim autobuskim stajalištima ... Tako će u njoj kada se sve završi biti i mega market, pošta i svi objekti koji su zaposlenom čoveku potrebni u radnom danu, uključujući i obdanište u bloku F, koji će izmenom plana detaljne regulacije na 50.000 m2 imati mnoštvo parcela od 1.000 do 1.500 m2 namenjenih za takozvanu malu privredu. Iako nije vreme za investiranje i dalje ipak interesovanje investitora za industrijsku zonu u Malom Bajmoku ne jenjava.

Ono što raduje je sve veće interesovanje domaćih kompanija za investiranje u Zonu. Tako su i za pomenute dve parcele interesovanje pokazale dve subotičke kompanije, ali zbog činjenice da su predmetne parcele već u režimu rada slobodne zone, što njima nije odgovaralo, odustale su. Prodajom za 300.000 evra, kada se procedura završi, grad pored otvaranja radnih mesta ima i direktnu budžetsku korist.

Industrijska zona (MB) sve popunjenija

Ono što svakako najviše raduje su finansijski pokazatelji poslovanja preduzeća u Zoni koja rade na preko 50.000 m2. Uvoz roba, opreme i usluga u prošloj godini iznosio je 167 miliona evra. Od toga su deo bile oprema i mašine za proizvodne pogone. Ostvareni obim proizvodnje  iznosio je 136 miliona, što je za 40 miliona više nego 2011. godine. Prošle godine je izvezeno 150 miliona evra robe i usluga što je za 41 milion više nego godinu dana ranije. Zaposlenih u proizvodnji u zoni 2011. je bilo 677 dok je godinu posle radilo njih 500 više. Posebno raduje podatak da je u proizvodnji učešće domaćih materijala dostiglo 11 miliona evra, za razliku od 2011. godine kada je ono bilo neznatno.

Kada se u Zoni zaposli 4.000 ljudi, svakog meseca će u subotičke radnje, javna komunalna preduzeća, ustanove i institucije da se slije najmanje 120 miliona dinara iz platnog fonda. Koliko para će inkasirati gradska kasa od komunalnih i drugih doprinosa i poreza na dohodak, nije teško izračunati. Zato ostaje žal za tim što smo kasno dobili ovu Zonu i što nemamo još nekoliko njih sa po 4.000 zaposlenih.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 2 nedelje
Komentara: 19
Pregleda: 11349
Povezane teme

Siemens

Dunkenmotoren Subotica

fabrika kalcedonija

industrijska zona mali bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.