Komentara: 61
Pregleda: 7156

Ilija Maravić: Vlast ne može biti sama sebi dovoljna

02.04.2013. u 16:51h
Izvor: SuMedija
Siguran sam da bi SNS kao deo vlasti dala veliki doprinos boljem i efikasnijem funkcionisanju lokalne vlasti - kaže Ilija Maravić za „Subotičke novine".
Ilija Maravić: Vlast ne može biti sama sebi dovoljna

Srpska napredna stranka je praktično jedina opoziciona politička opcija u Subotici. Nije se, dakle, čuditi što od formiranja aktuelne koalicije, sa verovatno najvećim brojem političkih stranaka u istoriji lokalnog parlamenta, kritikuje ovaj saziv lokalne samouprave i traži promene.

Kako, posle nešto više od osam meseci, ocenjujete učinak nove gradske vlasti, pitamo Iliju Maravića, predsednika Gradskog odbora Srpske napredne strane u Subotici ?

- Osam meseci postojeća vlast nije ništa konkretno uradila za grad, niti za građane Subotice, što je i sam gradonačelnik više puta potvrdio. Vlast je sama sebi dovoljna, najveći uspeh je što uspevaju da rade i opstaju na postojeći način. Svedoci smo enormnog bogaćenja pojedinaca, svedoci smo sprege politike i biznisa o trošku građana Subotice.

Odmah posle izbora subotički Naprednjaci su Savezu vojvođanskih Mađara javno ponudili politički dogovor, mesto gradonačelnika i lidrsku poziciju u potencijalnoj koaliciji bez Demokratske stranke. Do dogovora nije došlo, iako je vreme pokazalo da se SVM u aktulenoj koaliciji drži veoma rezervisano i vrlo često deli Vaše stavove. Zašto nije bilo dogovora, i da li smatrate da je relano da će SVM i SNS zajedno pokušati da promene vlast u Subotici?

- Posle izbora koje je DS gledano u celini izgubila. Građani su i u Subotici glasali za promene. SNS je osvojila 8 mandata od 67 koliko ima Skupština grada i postojala matematika za formiranje vlasti, ali nisu postojali uslovi za to. Danas je situacija potpuno drugačija, bilo je dovoljno da prođe 8 meseci od formiranja ovakve vlasti, koju čini zbir različitosti kada su barem politički programi u pitanju i navodna opredeljenja koja zastupaju u predizbornim kampanjama, pa da većina odbornika i građana Subotice vidi da se ovako više nemože, da su promene neminovne, jer ova vlast vodi u propast. SNS ukazuje na nužnost promena u lokalnoj vlasti što podržava veliki broj odbornika i sve veći broj političkih stranaka. Da li ćemo i sa kime ostvariti cilj kojem težimo u interesu velikog broj građana, zavisi svakako od stavova SVM-a, najjače odborničke grupe u skupštini, ali i od nekih drugih danas nezadovoljnih stranaka i odborničkih grupa.

Gotovo sve političke ocije se slažu da je grad u ozbiljnoj krizi. Ima li Srpska napredna stranka predlog rešenja za bolji život u ovom gradu?

- Slažemo se da su građani Subotice u velikoj ekonomsko i socijalnoj krizi. Priča da je ekonomska kriza jedini razlog današnjeg stanja u kojem se nalazimo nije objektivna. Setimo se da je donedavno ekonomska kriza od strane vrha DS-a predstavljana kao razvojna šansa i mogućnost za prosperitet, da bi posle toga svetska ekonomska kriza bila izgovor za lošu ekonomsku i socijalnu situaciju. Usput niko nije imao hrabrosti da govori niti da piše o stvarnim razlozima, potezima kako republičke tako i lokalne vlasti, zbog kojih smo danas tu gde smo. Ne možemo planirati budućnost a da pre toga realno ne sagledamo sadašnjost, ne možemo planirati investicije i razvoj a ada se pre toga ne izborima sa problemima koji odvraćaju pomisao stranaca da ulažu u Suboticu. Nerealno je planirati dugoročno razvoj grada tako što će se kapitalni projekti realizovati na relaciji pojedinac - strani investitor, i profit izmeštati iz budžeta grada u džepove fizičkih lica. Subotica može ići napred samo ako dođe do promena u lokalnoj vlasti, ako dođe do promena u načinu razmiđljanja i ponašanja onih koji čine vlast. Neophodno je pre svega izvršiti racionalizaciju u lokalnoj administraciji, javnim preduzećima, smanjiti korupciju, uvesti institut odgovornosti, raditi u interesu građana, tek tada možemo očekivati prave investitore - ulagače a ne samo trgovce kao do sada.

Ranije započete i nezavršene kapitalne investicije, poput zgrade Narodnog pozorišta, na primer, i dalje su u fokusu interesovanja lokalne samouprave. Da li i Vi to doživljavate kao prioritet?

- Pozorište se mora rešavati u narednom periodu svakako uz podršku pokrainske i republičke vlade, možda i uz podršku privatnog kapitala, kako bi se što pre izmenio sadašnji izgled centra grada.

Ekonomija, odnosno zapošljavanje velikog broja nezaposlenih, problem je koji lokalna saouprava sigurno ne može samostalno rešavati. Može li se, ipak, uraditi više u odnosu na ono što se radi i kako bi Vi rešavali ovaj problem?

- Problem nezaposlenosti jeste jedan od najvećih problema, a rešavanje ovog problema je direktno uslovljeno reindustrijalizacijom, pokretanjem fabrika, stimulisanjem proizvodnje, izvoza i slično. Subotička privreda je planski uništena kao privreda u celini, manje više ciljanom privatizacijom, u kojoj su kupci većinu fabrika prodali na kilo, a da do danas niko nije objavio ko su isti i po kojim su to uslovima pojedinci kupili ono što su generacije stvarale. Stvoriti ambijent u gradu kao što to Vlada Republike Srbije na čelu sa potpredsednikom Aleksandrom Vučićem radi na republičkom nivou, stvoriti poverenje, pravnu sigurnost iznad svega, bez posrednika nuditi razvojne programe domaćim i stranim preduzećima, stimulisati proizvodnju, izvozne programe, poljoprivrednu i prehrambenu industriju, turizam, iskoristiti položaj Subotice u funkciji razvoja grada a ne pojedinaca

Može li SNS u Subotici, bez obzira na opozicionu poziciju u gradu, pomoći da Subotica dobije ozbiljniju podršku republičke Vlade?

- Svakako da bi za grad i za građane Subotice bilo korisnije da je SNS deo vlasti, da SNS preuzme deo odgovornosti za rukovođenje i upravljanje gradom, pre svega budžetom grada. Naravno da SNS može i hoće da pomaže u razvoju grada i sa pozicije opozicije. Siguran sam da bi SNS kao deo vlasti dala veliki doprinos boljem i efikasnijem funkcionisanju lokalne vlasti.

Građanima Subotice ste obećali da ćete istrajati na otkrivanju istine o navodnim nepravilnostima tokom prošlogodišnjih izbora, a insistirate i na utvrđivanju pojedinačne odgovrnosti za propuste u finansijskom poslovanju lokalne samouprave tokom 2011. godine, koje su opisane u izveštaju državnog revizora. Ima li pomaka i kada ih očekujete?

- Mi smo ispred GO SNS podneli krivičnu prijavu protiv NN lica za izbornu krađu. Stava smo da je bilo osnova za prijavu, istraga je u toku a na nadležnim organima je da sprovedu istragu do kraja i da daju konačnu reč o tome. Državna revizorska institucija je prvi put posle 2000. godine utvrdila u svom izveštaju za 2011. godinu brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu gradske uprave. Podnete su prekršajne prijave protiv više odgovornih lica, dati su nalozi za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Smatram da smo ispred GO SNS Subotica dali veliki doprinos iznoseći u javnost putem konferencija, za skupštinskom govornicom, putem izjava i saopštenja, nezakonitosti koje utvrdila DRI u svom izveštaju i na taj način smo direktno upoznali javnost sa radom lokalne vlasti. Ovo je prvi put da je neko u javnost izneo način rada i trošenja budžetskih sredstava, sredstava građana. Ono što čudi da unutar vlasti koju čini konglomerat 12 partija i grupa, posle izveštaja DRI niko nije odgovarao, niko nije podneo ostavku, niko nije pomeren sa radnog mesta a učinjene su brojne greške, učinjeni su brojni prekršaji, od gradonačelnika pa nadalje.

Odluka skupštinske većine o povlačenju Plana detaljne regulacije centra grada i užeg gradskog jezgra je bila najkritičnija tačka odnosa SVM-a i Demokratske stranke od formiranja koalicije. Kako Vi gledate na urbani razvoj Subotice u budućnsti?

- Prvi put za 8 meseci u skupštini je preovladao razum i interes građana je došao u prvi plan.

Razvoj grada u budućnosti treba stručno i odgovorno planirati, uskladiti ga sa kulturno istorijskim nasleđem u cilju očuvanja identiteta koji će biti u funkciji razvoja grada.

Odbornici SNS-a u loklanom parlamentu su bili uzdržani prilikom izglasavanja zaključka kojim se Skupština Grada Subotica protivi privatizaciji Radio Subotice. Obrazlažući ovakav stav ste rekli da i na taj način dajete podršku ovoj odluci. Zašto niste glasali za?

- Ovde je veoma važno reći da je danas u Srbiji manje od 10 % medija privatizovano, medijska reforma traje duže od 10 godina. Nismo glasali za iz razloga što moramo imati viziju za budućnost, moramo znati šta želimo, Sa jedne strane je prisutan strah od privatizacije i monopola, ali sa druge postavljamo pitanje da li smo do sada i na radio Subotici imali objektivno informisanje? Svakako nismo, a finansiranje ide iz budžeta. Bilo bi optimalno, kao što sam rekao za skupštinskom govornicom, da imamo Radio Suboticu kao otvoreni, slobodan, tržišni medij, u funkciji zbližavanja, uvažavajući multinacionalnu sredinu. Privatizacija medija jeste demokratski pomak, svakako treba biti oprezan da nebi došlo do masovnog gašenja medija pa i radio Subotice.

I Vaša stranka je izgubila jednog odbornika iz predizborne koalicije sa Novom Srbijom. Kako tumačite činjenicu da se za manje od godinu dana raspalo nekoliko predizbornih političkih saveza, te da je zbog toga došlo i do niza promena u odborničkim grupama u Skupštini?

- Da, jedan odbornik iz naše odborničke grupe, koji je inače iz Nove Srbije kao naš koalicioni partner na republičkom nivou bio na listi, prešao je u vlast. Lično smatram da to nije iz ideoloških već isključivo iz ekonomskih razloga. DS raspolaže budžetom grada, nudi privilegije i druge pogodnosti strankama i pojedincima, a dobro znamo da je mnogo odbornika i članova u strankama koji čekaju posao pa između ostalog i zato dolazi do seobe odbornika. Kao što smo mnogo puta spominjali lični interesi pojedinaca su u većini slučajeva ispred interesa građana. Npomenuo bih da je odbornik profesor dr. Aleksandar Grubor prešao u SNS i odborničku grupu Pokrenimo Suboticu što mediji nisu preneli - kaže Ilija Maravić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 nedelje
Komentara: 61
Pregleda: 7156
Povezane teme

sns

srpska napredna stranka

ilija maravić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.