Komentara: 0
Pregleda: 1880

Hrana u Subotici dobrog kvaliteta

17.01.2011. u 18:19h
Izvor: RTV Yueco
Hrana u Subotici dobrog kvaliteta

Kvalitet namirnica u Subotici je zadovoljavajući, kažu u Veterinarskom institutu Subotica. Prošle godine obavljeno je 9821 kontrola i nije bilo većih odstupanja u kvalitetu namirnica od propisanih. Meso koje se uvozi je dobrog kvaliteta i ni u jednom slučaju meso nije bilo zaraženo dioksinom.

Kvalitet hrane životinjskog porekla u Subotici se poboljšao u odnosu na 2009.godinu. Kontrolisala se isparavnost mleka i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja koji se nalaze u prometu. Kontrolom se proveravalo poreklo, dokumentacija i deklarisanje, uslovi čuvanja i rukovanja sa hranom životinjskog porekla. Bilo je nekoliko slučajeva da su primećene u mesu bakterije stafilokole i ešerija koli.

U Veterinarskoj inspekciji kažu da Srbija iz Nemačke nije uvozila živinsko meso, jaja, ni smešu stočne hrane, odnosno, proizvode zatrovane dioksinom. Obavljeno je i uzorkovanje, kako bi se u laboratoriji Instituta za higijenu i tehnologiju mesa kontrolisala zdravstveno higijenska ispravnost, kvalitet u skladu sa važećim propisima.

Veterinarski institut skreće pažnju građanima da donesu meso kako bi se obavio pregled na trihinelu, odnosno potvrda o ispravnosti svinjskog mesa. To je zakonska obaveza svake klanice i vlasnika mesare. Prošle godine u Severnobačkom okrugu dve divlje svinje su bile zaražene parazitom trihinele, a obavljeno je 272 pregleda i kontrola mesa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1880
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.