Komentara: 10
Pregleda: 4804

Hrabro srce mladih "Iskončića"

11.05.2013. u 09:22h
Izvor: Politika Online
Hor „Iskončići“ škole „Miloš Crnjanski“ bio bi samo jedan od mnogobrojnih horova u osnovnim školama, da nisu odlučili da budu drugačiji i po izboru pesama koje pevaju i po svojim koncertima. Učitelj Dejan Anđelović radi kao bibliotekar i nastavnik muzičkog u ovoj osnovnoj školi od 2007. godine i čim je došao formirao je hor. Sa imenom, određen je i muzički žanr.
Hrabro srce mladih "Iskončića"

– Iako sam druga generacija rođena u Vojvodini, bliska mi je muzika zemalja Balkana pa sam odlučio da pokušam da to približim i deci. Mi ne učimo samo pesme, već i razgovaramo o njima, kako su nastale, šta znače, pa se tako otkriva koliko su narodi povezani i pored različitih jezika na kojima pevaju – priča Anđelović za „Politiku“. Od početnih dvadesetak horista, „Iskončići“ su u jednom trenutku imali stotinak članova, da bi se danas hor ustalio na oko 50 članova. Ovaj hor je specifičan po tome što dirigent i vođa hora ne smatraju da deca treba da umeju da pevaju.

– Niti smo mi profesionalni hor, niti ćemo ići na takmičenja i velike nastupe, bitno je bilo da deca hoće da pevaju, ali i da nauče nešto o muzici koju izvodimo. Ali zato postoji drugi uslov, moraju imati najmanje vrlo dobar uspeh i peticu iz vladanja – kaže Anđelović.

Hrabro srce mladih "Iskončića"

A da onima koji dođu u hor treba volja uveriće se svako čim čuje njihove pesme na rumunskom, bugarskom, makedonskom, ili prizrensko-timočkom dijalektu. Arhaične reči, opisi i tradicija savladavani su uz objašnjenje za svaku od pesama, pa ih đaci sada izvode sa žarom, spremni da pevaju i duge strofe pomalo nerazumljivog teksta. Čak i oni koji su otišli iz osnovne škole, vraćaju se na probe „Iskončića“. Anđelović kaže da ga je posebno iznenadilo to što su deca sama počela da traže stare izvorne pesme i donose na hor da bi ih naučili.

Međutim, misija hora „Iskončići“ ne završava se u negovanju muzičke tradicije Balkana, već se osim pevanju ovi mališani uče i humanosti. Prošle godine osmislili su akciju „Hrabro srce“, organizujući nastupe tokom kojih skupljaju prilog za nekog svog obolelog drugara kome je potrebna dodatna medicinska pomoć.

Hrabro srce mladih "Iskončića"

Tako je uz pomoć njihove pesme na operaciju u Sremsku Kamenicu otišao dečak iz susedne škole „Sonja Marinković“ gde su svojim nastupom sakupili 93.000 dinara, potom su pevali za druga iz svoje škole, te na koncertu u Velikoj većnici Gradske kuće za decu iz PU „Naša radost“. Nastupiće i na gradskom trgu u sklopu pratećeg programa na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu, a kraj školske godine završiće velikim nastupom u dvorištu svoje škole dok će sav dobrovoljni prilog biti namenjen njihovim komšijama sa kojima dele dvorište, polaznicima Dnevnog boravka škole „Žarko Zrenjanin“ za decu ometenu u razvoju.

– Oni su svesni situacije u kojoj je nekom njihovom vršnjaku potrebna pomoć, znaju da ako su spremni da pomognu i oni mogu očekivati da sutra, ako bude trebalo, neko i njima pruži pomoć. Ponosni su na to što učestvuju na takvim solidarnim koncertima, i stalno zapitkuju kada ćemo imati neki novi nastup da bi nekom pomogli – kaže Anđelović.

Pogledajte neke od video zapisa ovog hora
www.youtube.com/watch?v=fKdn-8HlVAg&list=UUI0XxWUjePCMDB_P5gEqK5A&index=1

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4804

Povezana vest

Povezane teme

osnovna škola miloš crnjanski

iskončići

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.