Komentara: 11
Pregleda: 2077
Foto

HNV posetili čelnici gradova i opština iz Hrvatske

26.04.2022. u 16:46h > 16:57
Izvor: Subotica.com
HNV posetili čelnici gradova i opština iz Hrvatske

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) i predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji danas su posetili čelnici šest gradova i opština iz Vukovarsko-sremske županije u Hrvatskoj, koji finansiraju prevoz đaka iz udaljenih mesta u škole gde se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

HNV posetili čelnici gradova i opština iz Hrvatske

- Ovi gradovi i opštine izdvajaju finansijska sredstva za rešavanje dela izazova sa kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, kao što je besplatan prevoz učenika od 1. do 4. razreda koji uče na hrvatskom jeziku u udaljene škole. Bez te pomoći ne bi mogli obezbediti dostupnost deci da se obrazuju na hrvatskom jezik. Napominjem da Grad Subotica finansira obrazovanje na srpskom jeziku u Hrvatskoj i to su legitimne pojave kada je u pitanju  podrška nacionalnim zajednicama – istakao je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV-a. - Reč je o jedanaest gradova i opština iz Vukovarsko-sremske županije koje na godišnjem nivou osiguraju više  od 10.000 evra u dinarskoj protivrednosti za prevoz 40 učenika, koji su organizovani u četiri linije a udaljeni su i po 15 kilometara od mesta gde se obrazovanje na hrvatskom odvija. Ova poseta nosi i važne poruke. Podrška Republike Hrvatske govori da nismo sami, a sa druge strane uz njihovu podršku sa finansijske strane osećamo se kao zajednica koja je sposobna da organizuje i realizuje.

HNV ima niz podsticaja za pohađanje nastave na hrvatskom jeziku, kao što je obezbeđivanje udžbenika, vannastavne aktivnosti, članske karte za biblioteku i prevoz učenika.

HNV posetili čelnici gradova i opština iz Hrvatske

- Reč je o 80 kilometara koji se pređu kroz ove četiri linije koji dvaputa dnevno funkcionišu na relacijama od Palića, Malog Bajmoka i Čantavira do Subotice i škole „Matko Vuković“, Tavankut. Deca se voze od kuće do škole i to je velika i dobra stvar, jer su to deca do četvrtog razreda ne bi imala mogućnost da dođu do dve centralne škole „Matko Vuković“ i „Ivan Milutinović“ – ističe Jasna Vojnić, predsednica HNV-a. – Ovo je jedan od podsticaja koji nećemo uskraćivati, obećavamo da ćemo naći sredstva da ovo nastavimo sa ovim ali i sa sufinansiranjem srednjoškolskih karata, a ovakva podrška nam veoma znači.

Po rečima Dragana Sudarevića, načelnika opštine Stari Jankovci Vukovarsko-sremske županije, opštine ove najistočnije županije imaju veliki broj nacionalnih manjina i prepoznaju značaj njihovih prava.

HNV posetili čelnici gradova i opština iz Hrvatske

- Kod nas konkretno je velika pripadnost srpske i mađarske nacionalne manjine a osim Ustava i zakona koji im osiguravaju prava,  lokalna samouprava kao najniži oblik vlast prepoznaje značaj prava nacionalnih manjina koje smatramo odraz samoga društva – naglašava Sudarević. - Iz toga je proistekla ova pomoć, sa malim sredstvima možemo pomoći aktivnostima hrvatske zajednice u Srbiji.

Među gradovima koji pomaću Hrvate u Srbiji je i Vukovar, a  Filip Sušac, zamenik gradonačelnika, poručuje da će pomoć biti nastavljena i tokom 2022. godine.

HNV posetili čelnici gradova i opština iz Hrvatske

- Ova poseta ima višestruku simboliku za nas iz Vukovara. Da bi dali podršku Hrvatima u Srbiji i Vojvodini, kao i da se iz prve ruke upoznamo sa položajem i saznamo kakav je  zaista položaj. Vukovar ima veliku srpsku zajednicu u svom gradu i koja kada bi je uporedili da položajem Hrvata ima mnogo bolji standard i položaj – smatra Sušac. - Naša želja  je da Hravati imaju ista prava kao Srbi u Hrvatskoj, nadam se da će kroz saradnju doći do tog nivoa. Svi pripadnici države moraju negovati svoje korene a država je dužna da to podrži. A vidimo da su ta prava često sporna. Što se tiče uoptrebe ćirilice, s obzirom da je uskoro se će izaći potpuno podaci popisa koji će  pokazati da prošli nije bio objektivan i da ćirilice neće biti.

HNV posetili čelnici gradova i opština iz Hrvatske

Izvor: Subotica.com
Prijem za čelnike gradova i opština iz Hrvatske Prijem za čelnike gradova i opština iz Hrvatske Prijem za čelnike gradova i opština iz Hrvatske Prijem za čelnike gradova i opština iz Hrvatske Prijem za čelnike gradova i opština iz Hrvatske Prijem za čelnike gradova i opština iz Hrvatske Prijem za čelnike gradova i opština iz Hrvatske Prijem za čelnike gradova i opština iz Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 dana
Komentara: 11
Pregleda: 2077
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

jasna vojnić

tomislav žigmanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.