Komentara: 11
Pregleda: 2058

HNV: Izrada strateškog plana od ključne važnosti

20.10.2021. u 17:55h
Izvor: TV Subotica
Trenutno se radi na izradi dokumenata koji bi strateški planirali aktivnosti iz oblasti informisanja i službene upotrebe hrvatskog jezika i pisma, poručuju iz Hrvatskog nacionalnog veća (HNV). Ovo je od velike važnosti, jer do sada za ove oblasti, koje spadaju u zaduženja Veća, nisu postojale strategije. 
HNV: Izrada strateškog plana od ključne važnosti

HNV je, kao i sva Veća, zaduženo za četiri oblasti, a to su obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma, rekla je predsednica HNV-a, Jasna Vojnić. Do sada je postojala strategija za oblasti obrazovanja i kuture, dok za druge dve, nije bio formiran dokument koji bi strateški planirao aktivnosti ovih područja. Upravo zbog toga sprovedeno je i mini istraživanje, te je na osnovu toga napravljen dalji plan.

- Mi smo organizovali jedan tim koji je radio 10 meseci na tome, jer je trebalo prikupiti stanje na terenu, dakle slali smo informacije od javnog značaja, i da vidimo kako je realno stanje, da napravimo presek. Uradili smo ispitivanje javnog menjenja, imali smo jedno mini istraživanje od 300 ispitanika, gde smo hteli da vidimo kako naš narod i naša zajednica vidi ta pitanja i onda smo napravili strateški plan šta ćemo u budućnosti raditi po tim pitanjima - objasnila je Vojnić.

HNV: Izrada strateškog plana od ključne važnostiKada je reč o oblasti informisanja, cilj je da budemo vidljiviji u zajednici, pre svega na pozitivan način, objašnjava Vojnić. Tim povodom napravljeno je nekoliko aktivnosti, koje će biti predstavljene kada strategija bude gotova, jer je za sada predstavljen nacrt i tim povodom je i otvorena javna rasprava.

- Hrvatska zajednica je, nažalost, nevidjiva zajednica u medijima ili je često vidljiva na neki negativan način. Ono što je na naš strateški cilj, jeste da budemo vidljivi na jedan pozitivan način, jer imamo mnogo pozitivnih programa kojima mislimo da možemo ponuditi ne samo medijskoj sceni, kako bi Hrvati bili prikazani u pozitivnom svetlu, nego sveukupnoj sceni Srbije. Napravili smo nekoliko aktivnosti po pitanju informisanja, koje će biti predstavljenje kada strategija bude gotova. Ovo je samo nacrt, otvorena je javna rasprava, dokument je dostupan na stranicama HNV-a, gde se može pogledati i poslati komentar i sugestije - poručila je Vojnić.

Službena upotreba jezika i pisma, takođe zahteva određene elemente, koji su obuhvaćeni planiranjem u ostvarivanju neophodnih koraka, kako bi se ostvario željeni cilj i na ovom području.

- To se odnosi na postavljanje tabla i ploča na institucijama, izradu obrazaca i dokumenata, korišćenje hrvatskog jezika u sudskim postupcima. Tu je stituacija takva da smo zaključili da prava nisu osigurana u dovoljnoj meri, dakle nemaju sve institucije obrasce na hrvatskom jeziku niti ih nude, a s druge strane, onda ih i korisnici malo upražnjavaju. Neretko naiđu na neku nelagodnost da kažu da nemaju mogućnosti da se izdaju na hrvatskom jeziku ili na nekog nelagodnog službenika i onda moramo videti po tom pitanju kako i na koji način reagovati - zaključuje Vojnić.

Strategija će biti usvojena za period od četiri godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2058

Povezana vest

Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

hrvatski jezik

hrvatski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.