Komentara: 32
Pregleda: 9202

Hitnu pomoć zvati samo u životno ugrožavajućim situacijama

04.02.2015. u 16:13h
Izvor: Subotica.com
Tokom januara,  povećan je broj lekarskih intervencija na terenu, njihov broj je u proseku iznosio 36 za 24h. Ukupan broj obavljenih pregleda je 1100. Veliki  broj pacijenata se javio na pregled u ambulantu hitne pomoći (1500).
Hitnu pomoć zvati samo u životno ugrožavajućim situacijama

Gotovo svakodnevno u ambulanti se obavlja do 50 pregleda, što opterećuje rad lekara koji izlaze na teren. U hitnoj pomoći se ne mogu raditi rutinski pregledi, kao ni pregledi pacijenata koji se javljaju zbog prehlade, kašlja, zubobolje,  kostobolje –zbog čega pacijenti treba da se jave svom izabranom lekaru a ne u hitnoj pomoći. Iz kućnih uslova, na IKVB preveženo je 17 pacijenata zbog akutnog infarkta srca.

Služba hitne medicinske pomoći je u oktobru prošle godine učestvovala u internacionalnoj, multicentričnoj studiji EuReCa one, zajedno sa 25 evropskih zemalja. Projekat EuReCa je podrazumevao prikupljanje podataka o pacijentima koji su doživeli srčani zastoj u vanbolničkim uslovima i ovakvo istraživanje je prvi put sprovedeno u našoj zemlji. 

Rezultati studije su pokazali da je na teritoriji Subotice od 1.10 2014. do 31.12.2014. godine (3 meseca) reanimirano ukupno 26 pacijenata. Najmlađi pacijent je imao 47 godina, dok je najstariji imao 80. Dominirale su osobe muškog pola (preko 70%). Kod 9 pacijenata je uspostavljen srčani ritam i spontana cirkulacija, te su nakon reanimacije hospitalizovani.  

Hitnu pomoć zvati samo u životno ugrožavajućim situacijama

Studija je potvrdila važnu činjenicu da je za povoljan ishod reanimacionih postupaka FAKTOR VREME najznačajniji. Pacijenti koji su preživeli, imali su srčani zastoj na udaljenosti od 3 do 5 km od Službe hitne pomoći. Međutim ni u jednom slučaju (od 26), osnovne mere životne potpore od strane očevidaca, nisu započete. Započinjanje srčanih kompresija  bi “kupilo vreme” unesrećenom dok ekipa stigne na lice mesta. Stručna javnost je već odavno dokazala da je jedini način povećanja preživljavanja - započinjanje primene kompresija srca od momenta nastanka srčanog zastoja do stizanja ekipe hitne pomoći, od strane laika-očevidaca. Moždane ćelije su najosetljivije na nedostatak kiseonika, te već nakon 4 minuta započinje njihovo odumiranje.

Služba hitne pomoći je spremna na edukaciju šireg stanovništva za osnovne mere životne potpore –BLS. Akcija “pokrenimo srce” je održana na TRGU 16.oktobra 2014. godine i uz podršku Lokalne samouprave grada. Nadamo se da ćemo i nadalje imati podršku Grada u sprovođenju ove Akcije  – želja nam je da utičemo na svest građana da sopstvenim rukama mogu da spasu svoje najmilije, a na žalost u protekla 3 meseca ni kod jednog pacijenta ta pomoć od strane očevidaca-laika nije ni pokušana.

Izvor: Subotica.com
Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 32
Pregleda: 9202
Povezane teme

hitna pomoć

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.