• Pregleda: 3401

Hitnoj pomoći potrebna nova zgrada

Nakon niza godina, tokom kojih se suočavala sa nedostatkom kadra, Služba hitne medicinske pomoći u Subotici trenutno ima dovoljno i medicinskog osoblja i vozila, ali još nema ni naznaka kada će dobiti novu zgradu jer i dalje radi u objektu koji je star 100 godina i koji ni po čemu ne odgovara ni potrebama ove službe ni pacijenata.
Hitnoj pomoći potrebna nova zgrada

Nakon što se, tokom nekoliko prethodnih godina, konstantno suočavala sa problemom manjka lekara zbog njihovog odlaska na specijalizaciju ili rad u inostranstvo, a u isto vreme nije imala zakonske mogućnosti da zaposli nove, Služba hitne medicinske pomoći u Subotici sada ima dovoljan broj medicinskog osoblja – 32 tehničara i 23 lekara.

- Odlazak lekara nastavlja se i dalje, bilo mladih lekara koji idu na specijalizacije odnosno usavršavanje, bilo kadra koji odlazi na rad u inostranstvo. Međutim, situacija je takva da nam je omogućeno da na određeno vreme primamo nove kadrove tako da su, za sada, sva mesta popunjena - kaže dr Mihaela Budimski, portparol Doma zdravlja u Subotici.

Međutim, rešenje jednog problema izrodilo je drugi: iako sada ima dovoljan broj lekara i tehničara kako bi adekvatno mogli da odgovore na brojne pozive građana, Služba hitne medicinske pomoći i dalje radi u zgradi u ulici Petefi Šandora, koja je izgrađena još pre stotinu godinu, a koja sada ni po čemu ne odgovara ni potrebama ove službe ni pacijenata.

- Medicinski kadar se od tada drastično povećao. Međutim, čekaonica je tako mala da ne može da primi veliki broj pacijenata koji dolaze zbog hitnih intervencija, a isti je slučaj i sa prostorijama za rad lekara pa su male i mogućnosti opservacije bolesnika koji zahtevaju neku višu medicinsku pomoć kao što je, recimo, davanje infuzije ili praćenje njihovog zdravstvenog stanja - dodaje dr Budimski.

Iako Služba hitne medinske pomoći sada ima dovoljan broj vozila i 32 vozača, i dalje nema garažu, zbog čega tokom zimskih dana trpi i osoblje i pacijenti. Još veći je problem što, pre svakog izlaska na poziv hitne pomoći, vozila moraju da se okreću u malom unutrašnjem dvorištu kako bi krenula na intervenciju. Uprkos tome, još nema naznaka kada će ova medicinska služba Doma zdravlja, vitalna za spašavanje života pacijenata, umesto zgrade stare ceo vek dobiti novu, koja bi odgovarala i njenim i potrebama pacijenata.

Izvor: RTV

povezane teme

13
Ice Odgovori
Subotica bruji od praznih objekata, tamo je npr Kasarna koja vec godinama stoji prazna a placamo je mi gradjani.Preurediti i eto resenja
666
Vaznije su fontane i nova vozila.
xy Odgovori
U I.Kasarni je postojala i ambulanta sa stacionarom. Eto resenja!
C Odgovori
Pre koliko godina je promenjen broj na 194?
S2
Za "C": novi brojevi su u upotrebi od 01.01.2012. Naporedo sa starima radili su već od 01.11.2011. Dakle rade već 6 godina.
Student Odgovori
Neka se izgradi zgrada na ćošku te iste ulice. Sve zaraslo u korov. Tamo fino ima mesta za sve. Nek se daju neke povlastice preduzećima i građanima ako pomognu u izgradnji i napravimo nešto dobro za promenu. Poz
Sljaker Odgovori
Kada neko pozove hitnu pomoc kazu mu da nece doci i da sam dovezes pacijenta. Neka sami izgrade novu zgradu
Petar Lakovic Odgovori
Ево гради се на Прозивци црква,радови брзо напредују,спонзора и донатора колико ти душа иште..па ето,питајте их,таман једно поред другог да се сместе. Ако медицина не помогне даће Бог разлику! Да није тужно било би смешно!
SU Odgovori
Koliko se objekata počelo graditi pa stalo, od tih para se mogao izgraditi novi Dom zdravlja.
Suada Odgovori
Biće nešto od toga, ali samo kad zla ekipa dovede svoju direktoricu, da ima ko da se slika. Jeste sve uzeli rođaci ?
Clown Odgovori
Izgraditi novi objekat!!!
Nedim Odgovori
Davno je bilo rečeno da će Hitna pomoć biti izgrađena gde je parking servis odnošenja vozila kod stadiona Spartaka.Veliki je prostor ima mesta i moglo se već odavno tamo raditi.Naravno nema para,na ćošku u Peterfi Šandora ima prazan plac,godinama zvrji prazan prazan plac je na ćošku ulica Matije Gubca i Maksima Gorkog,šta se toliko čeka????Treba dovesti tog Igora Mirovića iz Pokrajinske skupštine i prošetati ga gradom sa naglaskom o hitnoj izgradnji Hitne pomoći.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.