Komentara: 13
Pregleda: 4082

Hitnoj pomoći potrebna nova zgrada

16.05.2018. u 15:28h
Izvor: RTV
Nakon niza godina, tokom kojih se suočavala sa nedostatkom kadra, Služba hitne medicinske pomoći u Subotici trenutno ima dovoljno i medicinskog osoblja i vozila, ali još nema ni naznaka kada će dobiti novu zgradu jer i dalje radi u objektu koji je star 100 godina i koji ni po čemu ne odgovara ni potrebama ove službe ni pacijenata.
Hitnoj pomoći potrebna nova zgrada

Nakon što se, tokom nekoliko prethodnih godina, konstantno suočavala sa problemom manjka lekara zbog njihovog odlaska na specijalizaciju ili rad u inostranstvo, a u isto vreme nije imala zakonske mogućnosti da zaposli nove, Služba hitne medicinske pomoći u Subotici sada ima dovoljan broj medicinskog osoblja – 32 tehničara i 23 lekara.

- Odlazak lekara nastavlja se i dalje, bilo mladih lekara koji idu na specijalizacije odnosno usavršavanje, bilo kadra koji odlazi na rad u inostranstvo. Međutim, situacija je takva da nam je omogućeno da na određeno vreme primamo nove kadrove tako da su, za sada, sva mesta popunjena - kaže dr Mihaela Budimski, portparol Doma zdravlja u Subotici.

Međutim, rešenje jednog problema izrodilo je drugi: iako sada ima dovoljan broj lekara i tehničara kako bi adekvatno mogli da odgovore na brojne pozive građana, Služba hitne medicinske pomoći i dalje radi u zgradi u ulici Petefi Šandora, koja je izgrađena još pre stotinu godinu, a koja sada ni po čemu ne odgovara ni potrebama ove službe ni pacijenata.

- Medicinski kadar se od tada drastično povećao. Međutim, čekaonica je tako mala da ne može da primi veliki broj pacijenata koji dolaze zbog hitnih intervencija, a isti je slučaj i sa prostorijama za rad lekara pa su male i mogućnosti opservacije bolesnika koji zahtevaju neku višu medicinsku pomoć kao što je, recimo, davanje infuzije ili praćenje njihovog zdravstvenog stanja - dodaje dr Budimski.

Hitnoj pomoći potrebna nova zgrada

Iako Služba hitne medinske pomoći sada ima dovoljan broj vozila i 32 vozača, i dalje nema garažu, zbog čega tokom zimskih dana trpi i osoblje i pacijenti. Još veći je problem što, pre svakog izlaska na poziv hitne pomoći, vozila moraju da se okreću u malom unutrašnjem dvorištu kako bi krenula na intervenciju. Uprkos tome, još nema naznaka kada će ova medicinska služba Doma zdravlja, vitalna za spašavanje života pacijenata, umesto zgrade stare ceo vek dobiti novu, koja bi odgovarala i njenim i potrebama pacijenata.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 4082
Povezane teme

hitna pomoć

mihaela budimski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.