• Pregleda: 1219

Hitna pomoć intervenisala 950 puta u februaru

Tokom februara, Služba hitne medicinske pomoći imala je 950 intervencija na terenu, dok je u ambulanti pregledano 1450 pacijenata. Iz Doma zdravlja ističu da, tokom hladnog i snežnog perioda, nisu imali povećan obim posla.
Hitna pomoć intervenisala 950 puta u februaru

Proteklog meseca, lekarske ekipe Hitne pomoći izašle su na teren 950 puta, što odgovara proseku od 33 pregleda tokom 24 časa.

- Najčešće se intervenisalo kod starijih osoba, koje imaju kardiološka i plućna oboljenja. U ambulanti Službe hitne medicinske pomoći pregledano je 1450 pacijenata, koji su se pretežno javljali zbog infekcija gornjih i donjih disajnih puteva, kao i zbog simptoma u vidu gušenja - kaže dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja Subotica.

Prema njenim rečima, zaposleni u Hitnoj pomoći nisu imali povećan obim posla tokom hladnog i snegom zavejanog perioda, te da su pacijenti pozivali lekarske ekipe zbog povreda nastalih usled padova u kućnim uslovima, kao i zbog simptoma koji su nastali pogoršanjem osnovne bolesti kod hroničnih pacijenata.

PREVENTIVNI PREGLEDI - Povodom obeležavanja meseca borbe protiv karcinoma, Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti organizovaće akciju preventivnih pregleda narednog petka, 9. marta, u Mesnoj zajednici Aleksandrovo. U periodu od 8 do 12 časova, meštani će biti u prilici da provere nivo holesterola i šećera u krvi, te izmere krvni pritisak. Takođe, lekari će sprovoditi pregled dojki i deliće testove na okultno krvarenje. 

Osim aktivnosti Hitne pomoći, u Domu zdravlja Subotica trenutno su u toku sistematski pregledi dece za upis u školu. 

- U predškolski Dispanzer dolaze deca po grupama iz vrtića. Nakon pregleda, dobijaju Di Te Polio i MMR vakcinu, te se upućuju na pregled kod stomatologa i logopeda - objasnila je dr Budimski.

Sistematski pregledi obavljaju se svakog petka u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, a na pregled je potrebno poneti zdravstvenu knjižicu i vakcinalni karton.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Nije vazno Odgovori
P.S nemate vise sluzbu hitne u bajmoku i cantaviru samo psssssst o tome se ne sme pisati i pricati
Svest Odgovori
Ovo su za mene heroji. Njima treba spomenik da se diže. Mislim da bi imali manje intervencija da se više pazimo. Znači: vežba, ishrana, preventivni pregledi. U zdravom telu zdrav duh. To izreku nisam ja izmislio, ali jeste neko ko razmišlja slično ko ja. Moje telo je moj hram. Tako treba da se vodite u životu!
Nazovi prave stvari pravim imenom Odgovori
Poštovani, da li imate zapis koliko puta ste odbili izlazak na teren i neprijatno i nepristojno odgovarali na pitanja i odbijali pozive? Sram Vas bilo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.