Komentara: 1
Pregleda: 1877

Hermina Greguš Erdelji dobitnica ovogodišnje nagrade "Patakijev prsten"

06.11.2023. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Prvakinja Drame na mađarskom jeziku, Hermina Greguš Erdelji ovogodišnja je dobitnica nagrade "Patakijev prsten" za ulogu "Aveti" u istoimenoj predstavi u režiji Ane Šifliš.
Hermina Greguš Erdelji dobitnica ovogodišnje nagrade "Patakijev prsten"

Manifestacija „Dani mađarskog vojvođanskog glumišta“ koja je odražana tokom protekle nedelje na sceni Jadran, završena je  svečanim uručenjem nagrade.

 - Zadovoljstvo mi je što smo i ove godine u našoj kući organizovali ovu manifestaciju koja ima zavidnu tradiciju od dve decenije. Hermina je bila najbolja, što u jakoj konkurenciji nije lako, ali njeno iskustvo, požrtvovanost, vredan rad i naravno ono najbitnije, talenat, nagradili su članovi žirija, vrsni poznavaoci pozorišne umetnosti. Hvala ti Hermina na tome što je „Patakijev prsten“ ove godine u našem Narodnom pozorištu - istakao je upravnik Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić, čestitavši Hermini na nagradi.

Hermina Greguš Erdelji dobitnica ovogodišnje nagrade "Patakijev prsten"Među petoro glumaca koji su nominovani za „Patakijev prsten“, žiri u sastavu - novinar i kritičar Igor Burić, publicista Čaba Presburger, novinar Balint Kovač - Hermini Greguš Erdelji dodelio je nagradu jer je odigrala maestralnu ulogu za koju sama kaže, da joj je pružila čudesnu priliku da ponovo bude dete. Hermina G. Erdelji je dobila i nagradu „Desetka“ koju dodeljuju studenti glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, a nagrada se simbolično sastoji od komadića tepiha iz učionice broj 10 u zgradi fakulteta.

Hermina Greguš Erdelji dobitnica ovogodišnje nagrade "Patakijev prsten""Patakijev prsten" predstavlja najveće priznanje pozorišne struke Mađara u Vojvodini i dodeljuje se svake godine 29. Oktobra, u znak sećanja na isti dan 1945. godine kada je odigrana premijera drame Bele Balaža „Ples veštica“ u režiji Lasla Patakija, a koja je bila prva posleratna predstava Narodnog pozorišta Subotica.

Najveće glumačko priznanje za najistaknutiju glumačku ulogu u predstavama na mađarskom jeziku u Vojvodini dodeljuje se već dve decenije, svake godine, a u konkurenciji je više predstava iz Subotice, Novog Sada i Sente.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1877
Povezane teme

Narodno pozorište

miloš nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.