Komentara: 2
Pregleda: 12814

Hemijskoj školi odobrena sredstva za renoviranje fasade i unutrašnjosti

23.01.2017. u 11:10h
Izvor: Subotica.com
Nakon decenija iščekivanja, nadanja i priželjkivanja, fasada Hemijsko-tehnološke škole zasijaće novim sjajem, a sa njom i enterijer, uključujući i fiskulturnu salu!
Hemijskoj školi odobrena sredstva za renoviranje fasade i unutrašnjosti

Ove lepe vesti, koje su obradovale đake i njihove roditelje, profesore, sve zaposlene u školi, kao i buduće srednjoškolce – učenike ove škole, potvrdio je direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković:

- Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije sklopila je ugovor sa Gradom, na osnovu kojeg se obezbeđuju sredstva u približnom iznosu od 180 miliona dinara – za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju zgrade Hemijsko-tehnološke škole, unutrašnjeg prostora i fiskulturne sale. Dakle, čeka nas kompletno uređenje zgrade – i spolja i iznutra!

Hemijskoj školi odobrena sredstva za renoviranje fasade i unutrašnjosti

Hemijskoj školi odobrena sredstva za renoviranje fasade i unutrašnjosti

Na pitanje kada bi adaptacija mogla da počne, naš sagovornik odgovara:

- Raspisana je javna nabavka i očekuje se izbor najpovoljnijeg ponuđača, čime bi se stekli uslovi da se krene sa poslom. Ne možemo precizno saopštiti datum početka radova jer to zavisi od realizacije procesa javne nabavke odnosno izbora ponuđača, ali se nadamo da će ovaj veliki posao dobiti kompanija sa odgovarajućim kapacitetima i da će se poslovi obaviti u predviđenim, definisanim rokovima. Izvesno je da će neke nove generacije učenika ići u renoviranu školu i to je jako važno.

NIŠTA BEZ PAPIRA - Zahtevi za rekonstrukcijom objekta stizali su na adresu Grada možda još pre 80-90 godina, u svakom slučaju, nekoliko decenija unazad. Godinama se nešto pokušavalo uraditi po tom pitanju, ali uslovi za traženje sredstava stekli su se tek kada su pribavljeni svi potrebni papiri.

A koliko je zgrada škole, ova „stidljiva lepotica“ u Ulici Maksima Gorkog, zrela za renoviranje, svedoči i podatak da  se njeno postojanje meri vekovima – tačnije, obeležila su je čak tri:

- Napravljena je u XIX, radila u XX, a sada i u XXI veku. Dakle, prostire se kroz tri veka, što nije mala stvar. Ove godine je tačno 120 godina od kako je napravljena zgrada koja sve to vreme nikada nije menjala funkciju odnosno namenu – uvek je bila u službi obrazovanja, prosvete. Između dva svetska rata ovde se nalazio čak i pravni fakultet!

Hemijskoj školi odobrena sredstva za renoviranje fasade i unutrašnjosti

Hemijskoj školi odobrena sredstva za renoviranje fasade i unutrašnjosti

Godine su ostavile trag. Iako su učionice, kabineti, laboratorije i radionice danas moderno opremljene, već na prvi pogled se vidi koliko je spoljašnjost zgrade u lošem stanju. Podignuta zaštitna ograda i nadstrešnica nad glavnim ulazom, koja štiti prolaznike i sve koji ulaze i izlaze, dovoljno govori. Problem nije nastao odjednom, isto kao što su i ovom poslednjem pokušaju da se on reši (koji je, na sreću, urodio plodom), prethodili veliki napori da se stanje, ako ne u potpunosti „oporavi“, onda bar donekle popravi:

- Pokušavano je i u prethodnom periodu da se obezbede neka sredstva za sanaciju, ali tek pre dve i po godine krenulo se na pravi način ka realizaciji cilja, kroz pribavljanje veoma skupe projektne dokumentacije. Veliku zahvalnost dugujemo društveno-odgovornoj kompaniji iz Subotice („North Engineering“), koja je omogućila pribavljanje potrebnih projekata, čime nam je omogućen pristup različitim izvorima fnansiranja. Prošloga leta, predstavnici Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, posle uvida u projektnu dokumentaciju, posetili su našu školu i uverili se u pravu vrednost i značaj zgrade kao kulturne baštine našeg grada i uvrstili školu u red objekata koji zaslužuju rekonstrukciju. Krajem prošle godine, po kompletiranju dokumentacije, uz veliku pomoć grada Subotice, odobrena su sredstva, čemu se učenici, roditelji, zaposleni i čitava zajednica mogu radovati, s obzirom na to da će jedna od najlepših zgrada u gradu zasijati starim sjajem!

Hemijskoj školi odobrena sredstva za renoviranje fasade i unutrašnjosti

VELIKA RAZLIKA - Primetna je razlika u stanju fasade i enterijera škole koji je na zavidnom nivou. Zato nije čudno što se mnogi iznenade kada uđu u školu i zateknu sliku potpuno drugačiju od one koju su očekivali s obzirom na stanje fasade. Ta razlika je nastala zbog velike vrednosti potrebnih sredstava – da bi se fasada na zaštićenom objektu mogla obnoviti na odgovarajući način, dok se unutar škole radilo parcijalno i u skladu sa finansijskim mogućnostima – zaključuje direktor.

Osim nove fasade, radovima je predviđeno i kompletno renoviranje učionica, podova, zidova, rad na unutrašnjoj i spoljašnjoj stolariji, kao i fiskulturnoj sali. Sve to omogućiće da škola i u narednom stoleću obavlja svoju funkciju, kao i do sada.

- Desetine hiljada učenika, kasnije inžinjera, profesora, tehničara, radnika... školovalo se u našoj školskoj zgradi i dalo ogroman doprinos razvoju i funkcionisanju našeg grada i subotičke privrede – podseća i ističe direktor Nikola Matković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 12814
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

nikola matković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.