Komentara: 7
Pregleda: 10833

Grejanje najskuplje na lož ulje - najjeftinije TA peći

19.09.2013. u 17:58h
Izvor: RTV Yueco
Najveće troškove energije za grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni, imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje. Najjeftinije grejanje će biti putem TA peći koje se pune isključivo noću. Što se Subotičke toplane tiče, cena grejanja tokom jedne godine za prosečan stan iznosi oko 60.000 dinara.
Grejanje najskuplje na lož ulje - najjeftinije TA peći

Za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone potrošači moraju izdvojiti 174 hiljade dinara za lož ulje, 131 hiljada dinara za propan butan gas, odnosno 106 hiljada dinara za električnu energiju, pokazuju kalkulacije Agencije za energetiku. Za grejanje prirodnim gasom, troškovi su dva do tri puta manji i iznose 54 hiljade dinara. Gotovo iste troškove kao za gas imaće domaćinstva koja se greju na pelet, ako se sagoreva u pećima konstruisanim za ovo gorivo, kao i građani koji koriste ogrevno drvo čija je cena 5.500 dinara po m3 i imaju peći niske efikasnosti.

Domaćinstva koja za grejanje stana koriste termoakumulacione peći imaće takođe niže troškove, koji iznose 39 hiljada dinara, ali samo uz uslov isključivog korišćenja jeftinije noćne električne energije. Domaćinstva koja koriste ugalj plaćaće grejanje zavisno od vrste uglja, sa uračunatim troškovima prevoza, od 43 do 46 hiljada dinara. Najjeftinije grejanje mogu imati domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima je ono jeftinije, a naročito ako imaju novije peći čija efikasnost je oko 70%. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebna 31 hiljada dinara za sezonu.

Prethodne kalkulacije su izvedene na bazi potrošnje 9.000 kilovatčasova u sezoni. Što se Subotičke toplane tiče, na bazi prosečne potrošnje od 140 kilovatčasova po kvadratu u toku jedne grejne sezone, za varijabilni deo računa za centralno grejanje stana površine 60 kvadrata, potrebno je izdvojiti oko 40.000 dinara, dok je za fiksni deo računa potrebno izdvojiti u toku jedne godine oko 20.000 dinara, tako da cena grejanja prosečnog stana u Subotici u toku jedne godine iznosi oko 60.000 dinara.

Ipak, pored izbora energenta, troškovi grejanja zavisiće od navika potrošača ili dubine džepa. Generalno, prema oceni iznetoj u kalkulaciji Agencije za energetiku, investicije u poboljšanje eneretske efikasnosti zgrada i efikasnije peći, snižavaju troškove i svakako su isplative.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 10833
Povezane teme

grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.